Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Spiza

Spuži na brujet

Neki davni siromašni i gladni otočki težak ne bi mogao razumjeti modernu gadljivost prema nečemu jestivom iz prirode i k tome finom za prste polizat

Frigana hobotnica i salata od hobotnice

Hobotnica se spravlja na mali milijun načina. Najčešći je salata od hobotnice a frigana hobotnica bila je način kako su je spravljali ribari Iako pjesnik pjeva ...ostima dobit će...

Gof ispod lažne peke

Do Zagreba imam vremena smisliti kako ga pripremiti. Ribu dobro zalijte maslinovim uljem, a onda je dva, tri puta preokrenite tako da se ulje i začini dobro rasporede po njoj

Nigra na Korčuli: bistro gdje tradicija susreće modernu riblju kuhinju

Karlo Moretti spojio je iskustvo iz talijanskih i hrvatskih restorana s lokalnim namirnicama, nudeći autentična riblja jela, sezonske specijalitete i ugodan ugođaj uz more i staru Korčulu

Grdobina na gradele

Ima čisto, snježno bijelo, kompaktno meso. Grdobina na gradele je za polizat prste. Neka vas njena ružnoća ne udalji od izvrsnog, nesvakidašnjeg ribljeg zalogaja. Grdobini, na što upućuje sam njezin...

Mateja Jagar – Vinarija Dobravac

Ekspresivne, autorske malvazije koje kreira Matea Jagar pod etiketom Vinarija Dobravac neće ostaviti ravnodušnim ni najzahtjevnije nepce

Lešo bob: Gore Bog, a dole bob!

Ne samo da ga treba ocijediti, već i dobro, dobro iscijediti! Lešo bob začinite s obilato maslinovog ulja i soli U starome Rimu zrna boba su se upotrebljavala za glasanje, bijelo zrno...

Zubatac na gradele 

Služio je za vraćanje usluga, za posebnu zahvalu ili je s njim tek trebalo izmoliti neku molbu, neku želju ili da svemogući zatvore jedno oko.

Martinis Marchi na Šolti ugostila Wine & Friends 2025

Ekskluzivni eno-gastro događaj mediteranskog predznaka održan je u baroknom dvorcu i marini Martinis Marchi

Matej Jovanov – povratak korijenima

Dostojan nasljednik oca, znamenitog enologa, Matej Jovanov jedan je od vinara koji utjelovljuju novi val dalmatinske vinske scene Kada kažemo da svjedočimo novom valu dalmatinskog vinarstva, prije svega mislimo da...

Motar – antički afrodizijak

Svibanj te veći dio lipnja vrijeme je kad se bere motar ili petrovac To je još od antike poznati i korišteni začin i prilog raznim jelima. Raste tik na dohvat...

Kapari – začin Mediterana

Kapari su od davnina začin u mediteranskoj kuhinji, ali i lijek. Ako na njih naiđete, berite samo one manje, još niti ne raspukle, a nikako one imalo otvorene. Kapari rastu...

Artičoke – pup pun požude

Prstima odvojite laticu po laticu artičoke, provucite je preko zubi i usana. Jezikom pokupite krušne mrvice, a zubima nježno ostružite malo bijelo zadebljanje na kraju latice. Još malo i dočekat...

Sipa s krumpirima

Sipa s krumpirima je ribarsko jelo koje se spravlja na brzinu kad nema ništa drugo pametnije Ne daj Bože da brod zacrni. Ma nek je nosi more! Neki preporučaju oderati...

Tingul – tradicionalno dalmatinsko jelo od letača

Tingul se uglavnom priprema od kokoši (fazana), a u nedostatku žilave, stare koke može poslužiti i piletina

Dolče garbo: i slatko i kiselo

Možda ćete sumnjičavo zavrtjeti glavom, začepiti nos i prekriti oči, ali savjet vam je – ne brzajte s dolče garbo. Od ne baš primamljive namirnice, malo kome privlačne, pravi će...

Brujet grdobina i Slijed sv. Nikole

Svaki smo dan s posebnim tekom pojeli objed i tek na kraju cjelokupnog posla zaključili da smo imali nezaboravni slijed svetoga Nikole! Brujet grdobina bio je pravi užitak. Nisam taj koji...

Tragalj – modra plodnost i lascivnost

Jede se sve, i utroba i ikra! Jedini dio koji kad je u pitanju tragalj nema neku gastronomsku važnost je mala šiljata glava Na uobičajenoj jutarnjoj kavi svi smo s...

Vinarija Hropić – revitalizacija lastovskog grka

Mladi Lastovac Lukša Hropić se nakon školovanja posvetio revitalizaciji grka - sorte koja se uglavnom vezuje za susjednu Korčulu