Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Motar – antički afrodizijak

Marko Vučetić01.05.2025
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email
Motar ili petrovac

Svibanj te veći dio lipnja vrijeme je kad se bere motar ili petrovac

To je još od antike poznati i korišteni začin i prilog raznim jelima. Raste tik na dohvat valova mora znanstvenoga naziva Crithmum maritumum L. U puku je znan kao petrovac, motar, matar, šćulac, obalac, obalni petrovac. Polugrm je mesnate stabljike i sivkastozelene ili plavozelene boje listova. Naziv petrovac potječe iz srednjeg vijeka jer je ta biljka bila posvećena sv. Petru. Biljka je čuvala pomorce od skorbuta kao i njihov zaštitnik sv. Petar općenito od pogibelji. Uz to raste na stijenama, a petra je grčki naziv za stijenu, a petros za kamen.

Motar – branje i priprema

Motar raste na stijenama uz more; photo Marko Vučetić

Mladi listovi na vrhovima grma beru se prije cvjetanja. Trgaju se kao i šparoge, do mjesta gdje mladi listići pucaju pri slabom savijanju. Posebno su se listovi koristili za kiseljenje, pripremu salata, variva, umaka ili marinada. Motar može biti kuhan kao ostalo povrće, frigan s fritajom, na rižot itd. Zbog visokog sadržaja eteričnih ulja listovi imaju intenzivan miris koji nije baš svakome po volji. Prije pripreme listove treba ostaviti dva-tri dana da se prosuše i uvenu te tako iz njih ishlapi veći dio eteričnog ulja. Priprema se kuhan kao blitva (ne soliti vodu!). Krumpir skuhajte odvojeno pa na kraju pomiješajte. Ako vam je miris preintenzivan, bacite prvu vodu u kojoj se kuhao. Želite li kiseliti motar, prvo ga tri dana namačite u moru. Prosušite ga na suncu i u staklenki ga zalijte kvasinom (vinski ocat). Bilo bi dobro ublažiti kvasinu vodom pa to prokuhati uz dodatak malo šećera i kojeg zrna papra. U biti kiseli se kao i pupoljci kapara.

Afrodizijak s Paklenih otoka

I još nešto nimalo nevažno. Motar slovi kao afrodizijak par excellence. Zbog uloge u ljubavnom trokutu Zeusa, njegove miljenice nimfe Dahomar i njegovoga brata vladara mora i podmorja Posejdona. Po jednoj verziji ljubavna se nezasitna igra Dahomar i Posejdona dogodila na Paklenim otocima pred Hvarom. Pa će vam motar s tih otoka (baš jednog određenog!) biti daleko najučinkovitiji u ljubavnim potrebama. Na tržnici u Hvaru može se nabaviti kod gospođe Ljilje, uz origano, kapare, med i maslinovo ulje, spravljen po iskonskoj recepturi.

Ukiseljeni motar naći ćemo na tržnicama, obično uz kapare. Ovaj nudi gospođa Ljilja na hvarskoj tržnici; photo : Marko Vučetić

PREPORUČAMO

Matej Jovanov – povratak korijenima

Kapari – začin Mediterana

Artičoke – pup pun požude

Stancija Kumparička

Sipa s krumpirima

Tingul – tradicionalno dalmatinsko jelo od letača

NAJNOVIJE

MennYacht otvorio urede u marinama Dalmacija i Mandalina

13.05.2025

SP za klasu ILCA 7: Filip Jurišić spreman za najvažniju regatu sezone

11.05.2025

Božidar Vukičević: Foto kroničar jadranskog podmorja  

10.05.2025

Beneteau First 44 Performance: Rasni regatni krstaš

09.05.2025

Članovi UPA Rostrum čiste podmorje ispred plaže Bačvice

09.05.2025

U luci Lovište akcija čišćenja podmorja u spomen na kornjaču Kono

08.05.2025

Mini Globe Race: Samci uživaju u tropskome raju otoka Hiva Oa

07.05.2025

U Biogradu otvorena suha marina Pauman

06.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.