Svibanj te veći dio lipnja vrijeme je kad se bere motar ili petrovac
To je još od antike poznati i korišteni začin i prilog raznim jelima. Raste tik na dohvat valova mora znanstvenoga naziva Crithmum maritumum L. U puku je znan kao petrovac, motar, matar, šćulac, obalac, obalni petrovac. Polugrm je mesnate stabljike i sivkastozelene ili plavozelene boje listova. Naziv petrovac potječe iz srednjeg vijeka jer je ta biljka bila posvećena sv. Petru. Biljka je čuvala pomorce od skorbuta kao i njihov zaštitnik sv. Petar općenito od pogibelji. Uz to raste na stijenama, a petra je grčki naziv za stijenu, a petros za kamen.
Motar – branje i priprema

Mladi listovi na vrhovima grma beru se prije cvjetanja. Trgaju se kao i šparoge, do mjesta gdje mladi listići pucaju pri slabom savijanju. Posebno su se listovi koristili za kiseljenje, pripremu salata, variva, umaka ili marinada. Motar može biti kuhan kao ostalo povrće, frigan s fritajom, na rižot itd. Zbog visokog sadržaja eteričnih ulja listovi imaju intenzivan miris koji nije baš svakome po volji. Prije pripreme listove treba ostaviti dva-tri dana da se prosuše i uvenu te tako iz njih ishlapi veći dio eteričnog ulja. Priprema se kuhan kao blitva (ne soliti vodu!). Krumpir skuhajte odvojeno pa na kraju pomiješajte. Ako vam je miris preintenzivan, bacite prvu vodu u kojoj se kuhao. Želite li kiseliti motar, prvo ga tri dana namačite u moru. Prosušite ga na suncu i u staklenki ga zalijte kvasinom (vinski ocat). Bilo bi dobro ublažiti kvasinu vodom pa to prokuhati uz dodatak malo šećera i kojeg zrna papra. U biti kiseli se kao i pupoljci kapara.
Afrodizijak s Paklenih otoka
I još nešto nimalo nevažno. Motar slovi kao afrodizijak par excellence. Zbog uloge u ljubavnom trokutu Zeusa, njegove miljenice nimfe Dahomar i njegovoga brata vladara mora i podmorja Posejdona. Po jednoj verziji ljubavna se nezasitna igra Dahomar i Posejdona dogodila na Paklenim otocima pred Hvarom. Pa će vam motar s tih otoka (baš jednog određenog!) biti daleko najučinkovitiji u ljubavnim potrebama. Na tržnici u Hvaru može se nabaviti kod gospođe Ljilje, uz origano, kapare, med i maslinovo ulje, spravljen po iskonskoj recepturi.
