Ne samo da ga treba ocijediti, već i dobro, dobro iscijediti! Lešo bob začinite s obilato maslinovog ulja i soli
U starome Rimu zrna boba su se upotrebljavala za glasanje, bijelo zrno je značilo DA a crno NE
Bob (Vicia faba L.) je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, koja se uzgajala još u pretpovijesti u kamenom dobu (sitnozrnata vrsta).
Zrna boba su se sušila i koristila u teškim i gladnim zimskim danima. Mljela su se u brašno, a prije američkog graha, kukuruza i krumpira bob je bio najvažnija biljka za ljudsku ishranu u srednjoj i južnoj Europi. Neposredno prije dozrijevanja spremao se kao salata, varivo, kuhan u vodi (lešo), pržio na maslacu itd. Za jelo se koriste zrela zrna, a prije toga nježne mekane mahune u kojima se zrna još nisu u svoj veličini razvila. Također, do nedavno, koristili su se mladi vršci stabljike i obično se kuhali s mahunama na lešo. Osim za prehranu ljudima služio je i kao krmivo (bobovina, stabljika) konjima, svinjama, ovcama i kozama.
Ova vrijedna grahorica danas je nepravedno poprilično zapostavljena. Do nedavno u kontinentalnom dijelu Hrvatske bila je i nepoznata namirnica. Barem se meni tako čini prema osobnom iskustvu. Naime, u to doba, a nije to bilo tako davno, na Dolcu (glavna zagrebačka tržnica, pazar) nije bilo za kupiti mladog boba. Pa je brižna mati odlučila poslati paket s hvarskim bobom, eto da joj sin ne zaboravi otočke mirise i okuse. Problem, tko će dočekati poštara u radno vrijeme kad nikoga nema doma dobrohotno je riješila punica! I tako je jedno prijepodne radosno telefonirala i javila da je paket stigao i da ga je preuzela.
Punica, punica
Jedva sam dočekao kraj radnog vremena, a činilo mi se da su se i tramvaji taj dan ko za inat nepodnošljivo sporo vukli zagrebačkim ulicama. Nikad doć! Vrata je otvorila draga punica ozarenog lica, a i ja sam razvukao osmijeh od uha do uha. Osvrnuh se oko sebe i ne vidjeh nigdje paket te upitah: A gdje je bob? U frižideru, odgovori punica, ali učinilo mi se da joj je u glasu bio jedan ton nejasan. Možda zabrinjavajući pun iščekivanja.
Zavirio sam u frižider, a tamo nisam zamijetio ništa slično bobu. A gdje u frižideru? Punica se tiho, bojažljivo gotovo na prstima približila i iz frižidera izvadila najmanju plastičnu posudicu koju smo imali u kući. Polako je posudicu nagnula, a na dlan jedne joj ruke skotrljalo se nekoliko zelenih bobica. Evo ga! Ja sam sve očistila prije nego si došao. Samo mi nije jasno zašto ti je mama slala toliki paket za ovoliko boba?
Morao sam sjesti. Zamantalo mi se pred očima. Kad mi se magla pred očima malo rasplinula teškom mukom sam upitao: A gdje je kutija s ostacima boba? Iznijela sam je kod kontejnera. Možda su je već pokupili! E kad me sada ni strefi kulap (punica bi rekla šlag). Noge su mi se tresle, koljena su mi klecala, ruke su mi drhtale… Ali nekako sam se dovukao do kontejnera i pokupio kutiju s bobovim mahunama! Inače težaci pripisuju zahvalnost za dobar urod boba sv. Josipu pa sam mu se i ja ovom prigodom zahvalio. Poslije sam uz opći smijeh održao školu čišćenja i pripremanja mladog boba!

Bob, odnosno mlade bobove mahune, mogu se spremiti na više raznih (modernih) načina. Kao prilog, predjelo, glavno jelo ili kao sastavni dio nekog jela s više različitih namirnica. Ipak nudim vam iskonska, jednostavna, zdrava i sezonska jela koja nažalost sve više nestaju s naših stolova. Dakle, mlade mahune treba očistiti, ali ne kao moja punica! Zarežite, ne do kraja, vršak mahune i povucite tako da se izvuku „konci“ s bočne strane mahune. To ponovite i na drugu stranu. Da bi se u potpunosti riješili „konaca“ savjetujem vam da ipak oštrim nožem ili nožićem za čišćenje krumpira, izrežete trake po bokovima mahune.
Kuhajte ih u obilato vode. Kad se na stjenkama lonca pojave sitne zelene grudice, bob je gotov! Ne samo da ga treba ocijediti, već i dobro, dobro iscijediti! Za to upotrijebite metalni poklopac kojim ćete ga dobro pritisnuti. Sad dodajte dosta maslinovog ulja i soli. Zamiješajte drvenom kuhačom (pajak) i po potrebi dodajte još soli i ulja. Ne štedite ni sol, a pogotovo ne maslinovo ulje!

Očistite mladu ljutiku (škalonju), narežite je na sitne kolutiće i pospite po bobu ili neka svatko to učini u svom tanjuru. Još jednom promiješajte. Umjesto ljutike možete upotrijebiti mladu kapulu. Ovako spremljen bob jednostavan je i izvrstan prilog uz riblja i mesna jela, a kad ste ga se tako zasitili pretvorite ga u glavno jelo uz koje spremite sočnu fritaju (omlet) od nekoliko jaja iznenadit ćete se kako se neodoljivo sljubljuju. Na kraju, najbolje je reći: Popu pop, a bobu bob!
lešo bob
1 kg mladih mahuna boba
(za 3 do 4 osobe kao prilog)
maslinovo ulje (ne škrtariti!)
sol (dobro posoliti!)
ljutika (škalonja) ili mlada kapula
(crveni luk)
Dodatak: živi i mrtvi
Otkad čovjek za nju zna povezao ju je sa svijetom i kultom mrtvih. Iz povijesti je poznato egipatsko polje boba (simbolički) što je bilo mjesto gdje su pokojnici čekali reinkarnaciju. Vjerovalo se da su zrna boba, koji je bio prvi proljetni plod zemlje, simbol svih dobročinstava koja dolaze od ljudi ispod zemlje. Zrna boba su bila znak plodnosti odnosno utjelovljenja mrtvih.
U Antici su vjerovali da se duše mrtvih sele u bob, a onda progovaraju u trbusima onih koji su ga jeli. Ponekad su „duše“ bile tihe, ali jakog vonja, a ponekad su bile i preglasne! U seobu duša u bob vjerovali su sljedbenici Pitagorine filozofske škole, pitagorovci, kojima je uživanje boba bilo zabranjeno. Zrna boba služila su i u svakodnevnom životu kao namirnica, ali i u političkome životu.

Pomalo zaboravljena, ali veza boba sa zagrobnim svijetom, ali i crna i bijela zrna kao simbol svijetlog nadzemlja i tamnog podzemlja, očuvala se do dana današnjega i to u središnjoj Dalmaciji i u slastičarskom obliku. Bolje rečeno u Splitu i njegovoj okolici i dabome na srednjodalmatinskim otocima odakle se i regrutirao veliki dio splitskog stanovništva, sredinom jeseni oko Dana mrtvih (Dušni dan, 2. 11.) u slastičarnicama (kultnom splitskom Bobisu) pojave se suhi kolačići u obliku malih crnih i bijelih kuglica. To su bobići ili u dijalektu fave di morti (tal. fave dei morti), ili bob mrtvih. Ovoj zanimljivoj temi vratit ćemo se jednom drugom prigodom, a sada navalimo na bob.