Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Batej: nisu gušti samo u pjatu

Marko Vučetić14.10.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Ribari nikada neće reći da je to bukva jer tako ovu ribu nazivaju kad je velika, malo manju bukvica, još manju bukvin i još manju batej! E, ovo je batej! Ne smrzavajte ovu ribu niti je ostavljajte za poslije. Vrijedi samo kad je friška i nikako drugačije. Najbolje za marendu.

U kolovozu se već naslućuje kraj ljeta a sardele na ribarskome jelovniku pomalo su svima dodijale. Prije nego počne ribolov nekih drugih vrsta, potrebno je prebroditi to međuvlađe (interregnum), bolje rečeno međuriblje! Usput, bilo bi dobro „ispipati“ ako je ikako moguće, što se može očekivati od zimskog ribolova. Posebno nagovješćuje li se kakav takav ulov girica ili bukvi. Dobro, dobro i drugih riba, ali zimski status girica i bukvi jednak je sardelinom ljetnom statusu! To su zimske pučke hraniteljice! 

Za takav kasnoljetni ribolov odabirale su se posebne uvale za koje se znalo da im je dno većinom prekriveno perjem. Tako ribari nazivaju posidoniju (Posidonia oceanica), jer to je sigurno zaklonište malim, još nedoraslim ribama, a jedan dio dna je pjeskovit. Osim toga u takvim uvalama je i dobro strujanje mora pa svi imaju dovoljno hrane. Girice planktone kao i mali tragalj (modrak) i crnej, male bukve još i alge i račiće s morskog dna. A one veće ribe, jedu ove manje! Sve u svemu, posvemašnji prirodni sklad. E, upravo će ribari na takvoj pošti procijeniti kakvo je stanje ribljeg fonda!

I čini se da problema nema, ali kad treba razaznati pojedine ulovljene ribe nastaju nepremostive poteškoće. Dakako, ne za ribare koji će pomno među ulovljenom ribom odabrati girice kao ukusniji zalogaj. Međutim, u pravilu ulovom dominira brojnošću, ponekad i pretjerano, mala sitna bukva (bugva) (Boops boops). Ipak, ribari nikada neće reći da je to bukva jer tako ovu ribu nazivaju kad je velika. Malo manju zovu bukvica, još manju bukvin i još manju batej koji može biti i batejić! E, ovo je batej!

Mreža za ulov bateja baca se, na jednu stranu uvale kojom će batej s morskom strujom krenuti izlaziti iz uvale, još prije nego zora počne rudit. Pred izlazak Sunca, nekada se pobukom bucalo, mreža se diže, a zatim mukotrpno iz mreže vadi, ribica po ribica. Nije baš sve bez užitka. Miris mora, morskih algi, friške ribe i purpurne boje izlazećeg kasnoljetnog Sunca oplemenit će vam srce i dušu za dulje razdoblje. Barem do sljedeće ljetne ribarske zgode.

Najprije ih treba dobro očistiti; photo Marko Vučetić

A što s ulovljenim batejem? Rukovet riba je dovoljno za jednu osobu. Ne preporučam više jer namučit ćete se dok ih očistite. Svaku ribicu morate uhvatiti za rep a ako ste vješti možete istovremeno i više ribica. Potom im treba ostrugati im ljuske s jedne i s druge strane te zatim odrezati glave. Režite u koso, više zahvatite dio prema utrobi a manje prema hrptu (iza glave). Nemojte prerezati do kraja već potegnite nožem tako da s glavom odstranite i utrobu. Najbolje ribu isperite u moru. Ako to učinite u tekućoj vodi izgubit ćete barem 80% svih gušti, ali ako ne ide drugačije, a što se može. Pripremite se da ćete pri čišćenu bateja „uživati“ u neopisivom vonju, ali ne dajte se obeshrabriti.

Ne smrzavajte ovu ribu niti je ostavljajte za poslije. Batej vrijedi samo kad je friški i nikako drugačije. Najbolje za marendu, najkasnije za objed. Ako ste bili u jutarnjem ribolovu posebno će vam prijati. I još nešto. Ako ste imali sreću pa među batejem naišli na koju giricu, još bolje ako su u ulovu bile samo girice što je također moguće, znajte, giricama se ne režu glave niti se čisti utroba. Jednako tako ni modraku (tragalj), a s ostalima postupite kao i s batejem.

Frigani batej, za polizat prste; photo Marko Vučetić

Očišćeni batej posipajte s malo brašna i frigajte na vrelom ulju. Kad dobije žutu boju mladog zlata vadite i dobro solite. Jede se sve (kost, peraje) s malo kruha (bijeli kruh) i koja čaša vina. Dobro će vam doći i salata, neki preporučaju od svježeg kupusa ali nemojte biti izbirljivi. Nakon nekoliko čaša kad se oraspoložite možda vam i kakva duhovita misao padne na pamet na račun bateja i onih koji su vas nagovorili na ovu deliciju. Možda ne morate previše razmišljati. Jer među ribarima, huncutima (vragolanima, obješenjacima, prepredenjacima) živi huncutarija (vragolija, nepodopština, recimo dobronamjerna psina) koja je znala dovesti i do jače barufe (prepirka, svađa, tučnjava). A glasi: Je bateja na peškariju!?

Što vam je sve potrebno za ovu delicioznu marendu? Rukovet bateja po osobi, ulje za friganje (prženje), sol, salata, kruh, vino. Dobar tek! 

PREPORUČAMO

Marina Kaštela: grade se dva gata za velike jahte

Druga konferencija Women in Nautica ove godine na Metstradeu 

Martinis Marchi na Šolti ugostila Wine & Friends 2025

Kako se definira pripadak kod sidrenja velikih jahti

Hanse Yacht u završnoj fazi prodaje

Kiwiji predstavili jedriličarski tim za America’s Cup

NAJNOVIJE

U Portorožu je započeo sajam Internautica

22.05.2025

Marina Kaštela: grade se dva gata za velike jahte

22.05.2025

Druga konferencija Women in Nautica ove godine na Metstradeu 

21.05.2025

Piero Formenti izabran za predsjednika talijanske Confindustria Nautica

20.05.2025

Kako se definira pripadak kod sidrenja velikih jahti

19.05.2025

Hanse Yacht u završnoj fazi prodaje

19.05.2025

SP za klase ILCA 6 i ILCA 7: Kontides osvojio srebro u Kini

19.05.2025

Kiwiji predstavili jedriličarski tim za America’s Cup

18.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.