Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Tingul – tradicionalno dalmatinsko jelo od letača

Marko Vučetić09.02.2025
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email
Tingul Magazin More

Tingul se uglavnom priprema od kokoši (fazana), a u nedostatku žilave, stare koke može poslužiti i piletina. Izvorno se koriste slabiji komadi poput vrata, nogica ili iznutrica, ali ne dajte se smesti – upotrijebite batak, zabatak i prsa, a tek ako baš morate, i ostale dijelove.

Nekada skromni obrok pripravljen od raznih pernatih letača danas je modificirana delicija. U neimaštini pa i gladi, ponekad i količina mesa samo za pod zub i te kako je dobro došla. Teško je danas svemu povjerovati. Ali tingul se pripremao od fazana, šljuke, prepelice, patke, goluba do kosa, verduna (zelendur) pa čak i vrapca. Liska i gnjurac (norak) zahtijevali su dugotrajnije pripreme.

Sve su to bili na razne načine ulovljeni letači za gladna usta zalogaji, i još mnogi ne nabrojani, a koji su završavali na tingul ili tingulet. Danas se tingul uglavnom priprema od kokoši. U nedostatku žilave, stare koke može proći i piletina. Tingul je u dalmatinski rječnik došao od venecijanskog tingolo što u biti označava umak s komadićima mesa, odnosno vrstu paprikaša. Kad se želi naglasiti da je jela malo i od manjih komadića onda mu se tepa tingulet.

Za dobar dalmatinski tingul potrebna vam je koka (za iznimne prigode fazan). Birajte malo robusniju, žilaviju, tvrđu, koja je trčala

Tingul od kokoši, za iznimne prigode fazan

Pitajući društvo, uz jutarnju kavu, što tko ima danas za ručak jedan je spremno odgovorio: tingul! A kako ga spremaš? A kako? Po Bogu kako uvik! Na pašuru požutim jednu kapulu pa stavim krilca, dodam šolšu od pomidora, a posli zalijem vodom ili ako imam juhom! Na prvi pogled čini se jednostavno. Ali!

Od prvotnog tingula spravljenog od divljih letača ostala je potreba korištenja mnogih začina. I to je dobro, jer daju okus i miris izvornog dalmatinskog jela. Ipak ne treba ni u čemu pretjerivati. Dakle za dobar dalmatinski tingul potrebna vam je koka (za iznimne prigode fazan). Birajte malo robusniju, žilaviju, tvrđu, koja je trčala. Iako se izvorno za tingul koriste slabiji komadi, vrat, nogice ili iznutrice, ne daj te se smesti upotrijebite batak, zabatak i prsica a tek zlu ne trebalo ono ostalo.

Od prvotnog tingula spravljenog od divljih letača ostala je potreba korištenja mnogih začina

Što tamniji toć, to bolje

Sitno narezanu kapulu u dubljoj tavi pirjajte na maslinovom ulju (može i mast). Kad postane prozirna dodajte komade koke. Više puta komade mesa okrenite sve dok ne dobiju zlatno žutu boju. Tada možete dodati malo vina ili prošeka i pustite, na umjerenoj vatri, da alkohol ishlapi. Sad dodajte nožem zgnječene režanj, dva češnjaka, sitno narezanu papriku (najbolje crvenu rog) te koji pelat.

Polako dodajte sve začine koje imate ali budite umjereni. Crvenu mljevenu papriku, ljutu i slatku, ružmarin (polovicu od onoga što ste mislili), koji list kadulje, malo suhog vrijeska, lovorov list, dvije, tri bobice juniperusa (smričke), nekoliko sušenih bobica mirte, klinčić, papar u zrnu, dvije suhe šljive, sjeckani peršin, posolite i popaprite. Na umjerenoj vatri pirjajte i povremeno podlijte temeljcem (goveđom juhom) u gorem slučaju vodom. Ne zaboravite promiješati, odnosno podići mesne komade, jer ako zagori prekrižite ručak.

Tingul se mora dugo pirjati ali ne dozvolite da se meso raskuha, a toć (saft) mora potamniti. Što tamniji to bolje. Koliko god se trudili nećete izbjeći da na kraju po površini jela pluta masnoća. Najbolje uklonite je žlicom ali i pazite koliko stavljate ulja ili masti. Uz ovo jelo najbolje se sljubljuje krumpirov pire, riža ili neka tjestenina ali ne špageti. Pravog meštra od kuhinje otkrit će pohvala: odličan ti je tingul!

Tingul se mora dugo pirjati ali ne dozvolite da se meso raskuha, a toć (saft) mora potamniti

Tingul – sastojci:

  • kokoš narezana na komade
  • maslinovo ulje ili svinjska mast
  •  1 veća kapula
  • vino ili prošek
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1 narezana paprika
  • 1-2 pelata
  • ružmarin
  • mljevena crvena paprika (ljuta i slatka)
  • kadulja
  • vrijesak
  • 1-2 lovorova lista
  • 3-4 bobice juniperusa (smričke)
  • 4-5 bobica mirte
  • 1-2 klinčića
  • sjeckani peršin
  • papar u zrnu i mljeveni
  • 2 suhe šljive
  • sol
  • goveđi temeljac

PREPORUČAMO

Motar – antički afrodizijak

Kapari – začin Mediterana

Artičoke – pup pun požude

Sipa s krumpirima

Dolče garbo: i slatko i kiselo

Brujet grdobina i Slijed sv. Nikole

NAJNOVIJE

SP za klasu ILCA 7: Filip Jurišić spreman za najvažniju regatu sezone

11.05.2025

Božidar Vukičević: Foto kroničar jadranskog podmorja  

10.05.2025

Beneteau First 44 Performance: Rasni regatni krstaš

09.05.2025

Članovi UPA Rostrum čiste podmorje ispred plaže Bačvice

09.05.2025

U luci Lovište akcija čišćenja podmorja u spomen na kornjaču Kono

08.05.2025

Mini Globe Race: Samci uživaju u tropskome raju otoka Hiva Oa

07.05.2025

U Biogradu otvorena suha marina Pauman

06.05.2025

Počelo izvlačenje 56-metarske jahte Bayesian potonule kod Palerma

06.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.