Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Lampuga na gradele: trabakul i mahi mahi

Marko Vučetić30.07.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email
Lampuga se nekad bacala a sad stavlja na gradele

Zbog svog izgleda koji se ne uklapa u jadranske riblje vrste s prezirom i strahopoštovanjem lampuga je nekada eliminirana iz ribarske kašete

Osim u naslovu spomenutih naziva, za ribu koja izgledom odudara od uvriježene predodžbe jadranske ribe, u literaturi se mogu pronaći i nazivi kao konjski rep, dorado, dolphin fish, dugin ratnik, capone ili calitos. Ipak, na Jadranu kao i na većem dijelu Sredozemlja poznata je kao lampuga. Znanstvenog je naziva Goryphaena hippurus (Linnaeus, 1758.), ali ima i brojne sinonime u kojima se uz mnoge druge pojmove pojavljuje dio imena aurata ili siculus aludirajući na njenu zlatnu boju ili česti ulov sicilijanskih ribara kao što hippurus aludira na konja.

Naziv lampuga nije zadovoljavajuće objašnjen, ali njeno svjetlucanje (lampa) očito je bilo presudno za ovaj naziv. Ima žive, uočljive boje tijela i peraja od plave, modre, žute, zelene, zlatne do srebrne što je čini jednom od najljepše ušminkanih riba u Jadranu. Nažalost, kad napusti more i umrtvi se, napuste je i sve prekrasne boje. Lampuga je riba tropskih mora, naziv mahi-mahi je iz havajskog jezika, i koliko god se skitala po svjetskim morima i oceanima uvijek je u potrazi za toplim morem.

Dvije rampage od kila, photo M. Vučetić

Kako je lampuga sve češća i sve veća (i do 20 kg) lovina jadranskih ribara, eto i riblje potvrde da je Jadran sve topliji. Zanimljiv je, za ovu ribu, naš stariji naziv trabakul. Naime, riba ima prepoznatljivu visoko zaobljenu glavu (visoko čelo), naročito istaknutu kod spolno dozrelih mužjaka koja uvelike podsjeća na široku okruglu provu nekadašnjih drvenih jadranskih jedrenjaka trabakula.

Zbog svog izgleda koji se ne uklapa u jadranske riblje vrste s prezirom i strahopoštovanjem je nekada eliminirana iz ribarske kašete. Nerijetko se bacala kao nešto nevrijedno i sumnjivo za konzumaciju. Nije se nikako uklapala u tradicijske načine pripreme ribljih jela. Danas se vrlo rijetko može vidjeti na ribarnicama i mnogi, gotovo svi, zaobilaze je u velikome luku. Istina, ovakav odnos prema ovoj ribi ima i barem jedan pozitivan učinak. Niska joj je cijena! Od desetak prijatelja s kojima ispijam jutarnju kavu samo je jedan bio znatiželjan i probao na gradele ispeći lampugu. No, nije bio oduševljen i nije mi dao preporuku da i sam isprobam.

Ipak, da nema znatiželje i propitkivanja, nikada se ništa ne bi otkrilo! Nabavio sam, vrlo povoljno, dvije lampuge, približno svaka oko kilogram. Očistio kao i svaku drugu ribu. Prerezao ih na tri komada. Svaki sam komad filetirao, bolje rečeno rastvorio. Nisam odstranio glavnu kost (kralježnicu), ali kad sada razmislim možda sam trebao i to učiniti. Ukazalo se ne baš potpuno, snježno bijelo meso ali zato kompaktno i čvrsto.

Sve ostalo je bila klasika. Posolio, popaprio, maslinovim uljem zalio i na gradele stavio! Ubrzo je meso postalo snježno bijelo! Sada se filetiranje ribe pokazalo kao dalekosežna izvrsna odluka. Oprez! Čim filet pobijeli do polovice, okrenite ga na drugu stranu i pecite još toliko vremena. Prvo žeravici izložite stranu na kojoj je koža. Povremeno pouljite. Još nešto vrlo važno morate znati. Uz ovu ribu izvrsno, gotovo obvezno, ide povrće bilo pečeno, bilo pirjano ili salata ili kao neki umak. Dobro je imati i limun ili gorku naranču, ljutiku ili kiselu kapulicu. Tek tada ćete imati potpuni užitak. 

Riba ima kompaktno čvrsto meso kao stvoreno za filete odnosno riblje odreske koje lako možete osloboditi od ionako malog broja kostiju. Ako ste zainteresirani za kulinarsko istraživanje, ova će vam riba pružiti punu zadovoljštinu, napose konačnim okusom. Usput, na internetu možete naći zanimljive sicilijanske recepte, uostalom nije ni za što nazvana Lampugus siculus Valenciennes, 1833. 

SASTOJCI

lampuga oko 1 kg, filetirana

papar

sol

maslinovo ulje

sezonsko povrće (pečeno, pirjano, salata…)

PREPORUČAMO

Motar – antički afrodizijak

Kapari – začin Mediterana

Artičoke – pup pun požude

Sipa s krumpirima

Tingul – tradicionalno dalmatinsko jelo od letača

Dolče garbo: i slatko i kiselo

NAJNOVIJE

Kako se definira pripadak kod sidrenja velikih jahti

19.05.2025

Hanse Yacht u završnoj fazi prodaje

19.05.2025

SP za klase ILCA 6 i ILCA 7: Kontides osvojio srebro u Kini

19.05.2025

Kiwiji predstavili jedriličarski tim za America’s Cup

18.05.2025

Kalafatska radionica Bokovac organizira manifestaciju Jedra Jadrana u Baru

18.05.2025

Dva su tjedna do Salone Nautico Venezia 2025

17.05.2025

Branko Dragičević održao predavanje o termofilnim i neonativnim vrstama u Jadranu

16.05.2025

Starogradski zaljev

15.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.