Prstima odvojite laticu po laticu artičoke, provucite je preko zubi i usana. Jezikom pokupite krušne mrvice, a zubima nježno ostružite malo bijelo zadebljanje na kraju latice. Još malo i dočekat će vas eksplozija užitka
Proljeće je već u punom zamahu, sve buja, sve je nabreklo, pup do pupa. Mnogi su se pupovi već rastvorili i iznijeli na vidljivo neslućenu ljepotu. Sve je već probuđeno, a ako nije samo što se nije probudilo. Probudit će se i najuspavaniji trunci života, uzdignut će se i „mrtvaci“, probudit će se ama baš sve. Ipak jedan pupoljak čvrsto je zbio svoje latice i još se ne da proljeću na vidjelo. Okružilo ga zaštitno blijedo-sivo-zeleno lišće. Narezano kao kakva prozirna i lepršava spavaćica koja ne otkriva previše, ali taman toliko koliko je dovoljno za zanosno uzbuđenje. Tako su obline pupoljka zaklonjene potajnim znatiželjnim i požudnim pogledima, ali i na tren se ukazuju mameći i pozivajući u njegovo erotsko carstvo.
Ako dosad niste razaznali o kojem je pupoljku riječ, u što čisto sumnjam, ipak ću vam otkriti da je to pupoljak artičoke! To je biljka koju i kroz mitsko stvaranje prati ljepota, ljubav na prvi pogled, nesputani zanos i predaja putenim užicima… Potajni ljubavni sastanci izmiješani sa strahom od otkrića zabranjenog ljubavničkog erotskog čina i još k tome skriveni odlasci ljubavnika tko zna kome, ali vjerojatno znajući zašto i po što! I na kraju kao i mnoge druge trenutno plamteće ljubavi u svom žaru izgore i pretvore se u srdžbu, ništavilo, a ponekad kao u ovome slučaju u poželjan pupoljak.

Zeusova božica Cynara
A sve je započelo bezazlenom posjetom Zeusa svome bratu Posejdonu! Izlazeći iz podmorja na pješčanoj plaži nekog grčkog otoka, dok se s njegovog nagog tijela cijedila morska pjena, Gromovnik ugleda prekrasnu smrtnicu, Cynaru. Koja ga je sva u zanosu, opčinjena, punim pogledom obuhvatila. Moguće je pogled malo dulje zadržala na određenom dijelu tijela jer ljubav, ili bolje rečeno tjelesna žudnja, na prvi je pogled uzplamtila. Cynara je, bez nagovaranja, pristala na pretvorbu u besmrtnu božicu koju će Zeus udomiti na Olimpu. Tamo će mu se bespogovorno podavati kad god u blizini ne bude njegove ljubomorne žene Here! I tako bi!
Ali brzoplamteća ljubav brzo gasne. Očito, od mnogobrojnih ljubavnica Zeus nije stizao na sve strane ispuniti obećanja, a niti očekivanja ljubavnica. Tako je bilo i u ovoj vezi. Neki će reći da zbog nostalgije za svojom majkom, a moguće i zbog nečega drugog, a što je Zeus obećao, a nije ispunjavao, Cynara se potajno spuštala među smrtnike! Kad je Zeus za to saznao obuze ga strašan bijes prevarenog ljubavnika. Nemilosrdno je Cynaru strovalio natrag na Zemlju među smrtnike. Ali ne više kao lijepu poželjnu djevojku već kao artičoku, odnosno njen cvjetni pup, pa neka i smrtnici puteno u pupu strastveno uživaju! A uživa se već pri branju pupa!
Cynarini uzdasi
Nježno prstima obuhvatite pup, malo ga stisnite i kad začujete tihi Cynarin uzdah (tihu „škripu“ pritisnutog pupa) znak je da je s pupom sve u redu. Da je svjež i da neće biti nikakvih iznenađenja (truli, odstajali ili već previše rascvjetali pup). Neka vas ponesu Cynarini uzdasi! Odrežite stapku desetak centimetara pod pupom. Ako i niste sami rezali pup već ga na tržnici potražili, svejedno ga opipajte i nježno pritisnite. Jer Cynarin uzdah se iz artičoke mora čuti, u suprotnom, budite kao Zeus i potražite drugi pup. Poslije, odrežite stapke tik ispod pupoljka. Sve potopite u posudu s vodom. Ali prije toga još malo uživajte u pupoljku. Nježno prstima malo rastvorite pupoljak. Odmaknite latice jednu od druge. Zagledajte u unutrašnjost. Sredinu pomno razmaknite što više. Upotrijebite prste, povremeno ćete čuti Cynarin uzdah. Vrhovi latica mogu imati sitnu bodlju pa ćete vjerojatno čuti i svoj uzdah! Ha, ha, ha!

Kako pripremiti artičoke
Potopite pupove razmaknutih latica i oguljene peteljke u posudu s vodom. Neka voda obilato ovlaži nutrinu pupa. Povremeno istresite vodu iz pupa, a s njom će izaći eventualna nečistoća ili koji nezvani potajni posjetitelj (obično je to kakva buba). Dok pupove oblijeva tekućina vi pripremite nadjev. Pomiješajte krušne mrvice i sitno kosani češnjak i petrusimul (peršin). Smjesu posolite i popaprite!
Nakon pola sata pupovi će biti u potpunosti vlažni. Uzmite prstohvat pripremljene smjese i nježno je utisnite u pup. Ispunite što više međulatičnog prostora. Za vlažne prste će vam se lijepiti krušne mrvice, peršin i češnjak, ali svejedno nastavite utiskivati. Čut će se Cynarini pohotni uzdasi.
Tako nadjevene posložite ih uspravno u posudu za kuhanje. Učvrstite ih mladim bižima (graškom), bobom (mlade mahune i bobe) i oguljenim stapkama. Svaki pupoljak zalijte žlicom maslinovog ulja. Dodajte još malo maslinovog ulja oko njih u posudu. Dodajte vode da razina bude centimetar, dva ispod vrhova pupova. Kuha se dok ne omekšaju bob i biži. Neka se tekućina ukuha i zgusne do željene mjere. Kušajte te dosolite ili popaprite po svom ukusu.
Eksplozija užitka
Pri konzumiranju ovoga pupa najbolje da ste sami sa Cynarom. Prstima odvojite laticu (listić) po laticu. Provucite je preko zubi i usana. Jezikom pokupite krušne mrvice, a zubima nježno ostružite malo bijelo zadebljanje na kraju latice. Ta sitnica sa Cynarine latice pružit će vam neopisiv užitak, dakako gastronomski, a uz malo mašte i svakojaki drugi.


Obližite ljepljive prste i pustite neka vam se niz bradu kotrlja kapljica Cynarinog soka. Laticu po laticu približavat ćete se dugo iščekivanom središnjem dijelu. E tad nastaje eksplozija užitka! To je finale forte fortisimo! Sad će vam biti jasno čega se to Zeus olako odrekao. A možda i bolje da je tako jer zašto i mi obični smrtnici ne bismo u tome uživali?
Ovako se pripremaju artičoki, tko zna od kada, na srednjodalmatinskim otocima. Preporučam vam da i vi kušate ovaj iskonski recept, a možete ga obogatiti recimo suhim mesom, pršutom ili smjesu krušnih mrvica naribanim parmezanom. Uostalom mnoštvo je raznih načina pripreme ove sezonske namirnice. Mnoštvo je i raznih „vrsta“ pupova što je dobro da se nismo zadržali na jednoj Cynari!
Preporučam vam da pokušate nabaviti dalmatinske poludivlje artičoke ljubičaste boje. Istina slabo ćete se najesti, ali i nije u tome bit, već u užitku prolaza latica preko usana, oblizivanju prstiju i prsnuću središnjeg užitka. Ne moram ni napominjati da je ovo jaki i poželjni afrodizijak! Još samo jedno, službeni botanički naziv biljke je Cynara cardunculus L.! Ahh, prelijepa nedostižna proljetna Cynaro!
Cynarin uzdah
6-7 pupova artičoke
¼ kg mladog boba s mahunom
¼ kg mladog graška
češnjak (barem jedna glavica)
peršin (vezica, dvije)
sol, papar, krušne mrvice
maslinovo ulje
(6-7 žlica i još malo po želji)