Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Crni rižot

Marko Vučetić26.07.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Ono što priroda, more i zemlja nude u danome trenutku, to je i na stolu. Neka vam je u slast crni rižot i neka su vam usne crne!

Ribarska kao i težačka kuhinja ima svoje zakonitosti. I to iskonske, prirodne zakonitosti. Vjerojatno je, uz još neka pravila, zbog toga i čovjeku blagodatna. Neki bi rekli da je to zdrava kuhinja kao da drugi ne kuhaju zdravu hranu, odnosno čovječjem organizmu podmiruje potrebe u određenom trenutku. Jednostavno rečeno, ono što priroda (more i zemlja) u nekom razdoblju godine daje to je i na stolu. Nema mogućnosti ispunjavanja želja bilo kada, već se čeka kad se želju može ispuniti.

Sve u svoj štajun (vrijeme u godini). Tako treba gledati i na crni rižot! Ovaj se rižot spravljao ili od sipe ili od lignje. Lov sipa će uskoro (U po marča sipa i komarča), a lov liganja, od kasne jeseni do rane zime, upravo je pri kraju (Sv. Andrija, 30. 11., lignje kako bija (deblji odrezani komad grane). Izvan sipolova i lignjolova ribari su rijetko ili nikako konzumirali ove glavonošce. Lignja i sipa, dakako i hobotnica, prave su kolesterolske bombe! Ali ovih bomba ne treba se bojati uz razumno ophođenje odnosno konzumiranje.

Sipa ili lignja

Kako je u moru oko mog srednjodalmatinskog otoka ulov sipa skroman, a liganja ponekad i iznimno obilan, za crni rižot koristila se lignja. U tom slučaju birale su se one najveće u ulovu. Manje su se uglavnom pekle na gradele i frigale (pržile na ulju). A ove velike koje su znale biti i tvrde (ko postol) i rastezljive kao guma narezale bi se na manje komade i pripremale uglavnom na crni rižot ili rjeđe na brujet. 

Crni rigour spravlja se od sipe ili lignje, photo Marko Vučetić

Crni rižot ili crni rižoto po ribarski sadrži iskonske morske okuse i mirise i njegovog zagonetnog krakatog stanovnika. Lignju prvo pažljivo rasporite i to tako da ne razrežete i njezinu utrobu. To je važno jer morate odvojiti vrećicu s tintom (crnilom) i odložiti je na jedan manji tanjurić. Tintonosnu vrećicu lako će te uočiti po modro-srebrnom odsjaju na crnoj podlozi. Izvadite „kost“ odnosno prozirni „brodić“ i odstranite utrobu.

Najlakše je to učiniti tako da glavu polako otrgnete sa svom utrobom, a onda od glave odstranite utrobu. Lignju narežite na komadiće, a pri tome ako želite maknite i oči te zub, ali nije neophodno.

Narežite na sitno jedan manji luk (kapulu), dva režnja češnjaka i koji list peršina. Pirjajte na maslinovom ulju dok ne povene pa dodajte narezanu lignju. Sve nastavite pirjati. U po­četku će lignja otpustiti dovoljno tekućine, ali kasnije morate povremeno miješati i podlijevati s vodom. Dodajte žličicu koncentrata rajčice. Pirjajte dok lignja ne omekša. U ovome trenutku ako dodate malo kvasine ili vina dobit će te brujet.

Crni rižot ili brujet

Krenimo drugim putom. Sad dodajte crnilo bez vrećice. Vjerojatno vam neće trebati sve pa ga zato polako dozirajte do željenog zacrnjenja. Pazite! Ako je lignja (sipa) bila smrznuta, crnilo je gotovo neučinkovito pa ga prije kuhanja nabavite u trgovini (ribari to nisu radili). Rižu dozirajte u malu šalicu za crnu kavu, jedna šalica jedna osoba pa puta broj osoba. Ako ste prije namakali rižu u vodi, to će ubrzati postupak kuhanja. Rižu popaprite i posolite.

Crnilo lignite u vrećici, photo Marko Vučetić

Pred kraj kuhanja dodajte i komad maslaca kojega ribari istina nisu imali, ali tako ćete dobiti kremasti rižot. Nastojte da vam se riža ne raskuha, neka ostane al dente. Možete dodati sitno narezani peršin. Ili ga ostaviti sa strane pa neka svatko u svoj tanjur po želji posipa peršin ili sir ribanac. Neka vam je u slast i neka su vam usne crne!

A što se tiče kolesterola, ne bojte se, uskoro počinje sezona divljeg zeja (samoniklo jestivo bilje) boba, artičoka, šparoga… Time će se organizam učinkovito očistiti od nepoželjnih tvari. 

SASTOJCI
lignja oveća (oko 0,5 kg)
1 kapula
1 – 2 režanj češnjaka
malo peršina
3 – 4 žlice maslinovog ulja
papar
sol

PREPORUČAMO

Protiv krize masom novih modela

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

Marjan se otvara do kraja tjedna!

Gof ispod lažne peke

Svjetske premijere jedrilica u Cannesu 

Korčula: riblji bistro Nigra

NAJNOVIJE

Protiv krize masom novih modela

11.09.2025

SP Zvijezda: Danas bez jedrenja, Negri i Lambertenghi vode nakon dva plova

10.09.2025

Bayesian: Mornar Griffiths priznao propust koji je doveo do katastrofe

09.09.2025

PH Optimist: Juraj Lencović i Vita Erceg novi su prvaci Hrvatske

08.09.2025

Sutra počinje 47. Cannes Yachting Festival

08.09.2025

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

08.09.2025

Vrgada – otok od crvenice

07.09.2025

Croatel Cup / PH Zvijezda: Stipanović i Bilić pobijedili ispred Mišure i Barača

05.09.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.