Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Tonči Jurica – Kuhana slana tabinja s krumpirima

More uredništvo13.06.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Što vrsni jadranski kuhari pripremaju za obiteljski objed. S Tonči Jurica blagovali smo tabinju koju nam je pripremio na lastovski način.

Tonči Jurica naš je prijatelj duže od četvrt stoljeća. U njegov Triton u Zaklopatici, Lastovo, koji sve više preuzima sin Ljubo, navraćali smo mnogo puta. I u sezoni, kad se jedva nađe mjesto za stolom i zimi kad bismo se pridružili obiteljskom objedu. U svim tim prilikama uživali smo u slasnim jelima. Našlo bi se na stolu ukusnih predjela – ribljih carpaccia, polpeta od sipe, mariniranih kozica, slanih gira s kaparima… Znali smo se osladiti rižotima i srdelama na ražnju a kako je Tonči Jurica veliki znalac kad je o ribolovu riječ uvijek se našlo i prvoklasne ribe. Točno po mjeri ispečenih kirnji i škarpina, lešo šampjera pa buzare od jastoga sa špagetima… Sve jedno bolje od drugoga!

Reći će netko, lako je takvu, pa tek ulovljenu ribu pripremiti. Nije, nije i to treba znati ali pravi meštri sve što dobiju iz mora pripravit će tako da se na kraju i prsti moraju polizati. Uostalom, i tradicionalna ribarska kuhinja oduvijek se temeljila na onome što bi u kašeti ostalo. Nakon što bi se najbolji komadi ribe prodali ili zamijenili za štogod što je u kući bilo potrebno. Jedno baš takvo jelo pripremio nam je Tonči Jurica kad smo ga krajem svibnja posjetili na Lastovu i nekoliko se dana družili.

PREPORUČAMO

Motar – antički afrodizijak

Kapari – začin Mediterana

Test First 30 – More magazin broj 283

Artičoke – pup pun požude

Test Kufner 50 – More magazin broj 282

Sipa s krumpirima

NAJNOVIJE

U Portorožu je započeo sajam Internautica

22.05.2025

Marina Kaštela: grade se dva gata za velike jahte

22.05.2025

Druga konferencija Women in Nautica ove godine na Metstradeu 

21.05.2025

Piero Formenti izabran za predsjednika talijanske Confindustria Nautica

20.05.2025

Kako se definira pripadak kod sidrenja velikih jahti

19.05.2025

Hanse Yacht u završnoj fazi prodaje

19.05.2025

SP za klase ILCA 6 i ILCA 7: Kontides osvojio srebro u Kini

19.05.2025

Kiwiji predstavili jedriličarski tim za America’s Cup

18.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.