Što vrsni jadranski kuhari pripremaju za obiteljski objed. S Tonči Jurica blagovali smo tabinju koju nam je pripremio na lastovski način.
Tonči Jurica naš je prijatelj duže od četvrt stoljeća. U njegov Triton u Zaklopatici, Lastovo, koji sve više preuzima sin Ljubo, navraćali smo mnogo puta. I u sezoni, kad se jedva nađe mjesto za stolom i zimi kad bismo se pridružili obiteljskom objedu. U svim tim prilikama uživali smo u slasnim jelima. Našlo bi se na stolu ukusnih predjela – ribljih carpaccia, polpeta od sipe, mariniranih kozica, slanih gira s kaparima… Znali smo se osladiti rižotima i srdelama na ražnju a kako je Tonči Jurica veliki znalac kad je o ribolovu riječ uvijek se našlo i prvoklasne ribe. Točno po mjeri ispečenih kirnji i škarpina, lešo šampjera pa buzare od jastoga sa špagetima… Sve jedno bolje od drugoga!
Reći će netko, lako je takvu, pa tek ulovljenu ribu pripremiti. Nije, nije i to treba znati ali pravi meštri sve što dobiju iz mora pripravit će tako da se na kraju i prsti moraju polizati. Uostalom, i tradicionalna ribarska kuhinja oduvijek se temeljila na onome što bi u kašeti ostalo. Nakon što bi se najbolji komadi ribe prodali ili zamijenili za štogod što je u kući bilo potrebno. Jedno baš takvo jelo pripremio nam je Tonči Jurica kad smo ga krajem svibnja posjetili na Lastovu i nekoliko se dana družili.