Ono što morate znati, murina je masna riba, a s kožom ćete imati problema ma kako oštar nož bio. Sve polako zamotajte, ne zaboravite koža ostaje iznutra, i učvrstite čačkalicama.
Kad je Perzej odrubio glavu zastrašujućoj Meduzi jedna od zmija koje su joj činile bujnu „kosu“ otpala je i odjurila u morske dubine sakrivši se među podvodne stijene. Tu je čekala na svoj plijen oko kojega će se uvijati svojim gipkim i sluzavim tijelom te brojnim i oštrim zubima trgati mu komade mesa. Mit koji odbija svaku pomisao o gastronomskom uživanju u nekakvom jelu od ove zmijolike ribe. Mitski postanak ove ribe (postoje i druga mitska rješenja) svojstven je cijelome Sredozemlju pa i njeno ime kod Starih Grka muraina, latina muraena ili murena vjerojatno potječe od starih mediteranskih naroda o kojima danas tek ponešto naslućujemo, a ostavili su nam ime i strah prema ovoj opskurnoj ribi. Mi je nazivamo murina ili u dijalektu marina i prema njoj se odnosimo kao prema opasnoj, zastrašujućoj i odbojnoj zmiji ljutici. Ipak, ono odbojnoj, s zadrškom!
Ukusan zalogaj
Koliko god na prvi pogled bila neprivlačna ipak je završavala kao delicija. Ali umijeće pripremanja je zahtjevnije, kreativnije i domišljatije nego kod drugih riba. Mala izdužena glava, prijeteći zubi, koža s žutosmeđim šarama naborana oko vrata kao kakav šal te uvijek u položaju spremna za napad. Sigurnije je pobjeći nego li se s njom u boj upustiti. Da je tomu tako potvrđuje i doživljaj kad je murina pogođena hitcem iz podvodne puške (nismo se usudili to učiniti zaronivši već iz broda), a digli smo osti svinute „ko sajla“ dakako bez murine.
Stari ribari su pričali da kad bi je pogodili ostima, loveći je pod sviću, u brodu bi se tako uvijala i grizla osti da bi frcale iskre! Bez obzira na sve ove mitove, legende, priče i dogodovštine ako ste se dokopali koje murine znajte da to može biti ukusan zalogaj!
Ono što morate znati, murina je masna riba, a s kožom ćete imati problema ma kako oštar nož vam bio. Ribari su obično pekli na gradele ili pržili (frigali) u obilato ulja prst debele fete (šnite) murine. U oba slučaja pečenje mora biti hrskavo zlatno žute boje. Rjeđe su je kuhali na brudet, a da li se njena glava koristila za riblju juhu, priznajem nisam probao.
U prevrnutoj koži
Posebni je specijalitet pečena u vlastitoj, prevrnutoj koži što podrazumijeva da je morate oderati, odnosno s nje „svući“ kožu kao prevrnutu čarapu. Nakon toga murinu treba vratiti u prevrnutu kožu i tako je peči! Dakako, uz sve potrebne začine. Našlo bi se još raznih načina koko je spremiti ali ovoga puta nudim vam nešto malo drugačije, a što sam doznao od prijatelja Ivice Lučina zvanog Kava!
Podrazumijeva se da je murina dobro očišćena. Ne zaboravite ostrugati krv uz kralježnicu! Najbolje, smrznite ju, a kad se odlučite spremiti je, pustite neka se malo odmrzne jer lakše će vam je tako biti rezati. Od glave do završetka trbušne šupljine narežite komade dugačke oko dvije širine dlana. Pažljivo izvadite kralježnicu i raširite komad. Okrenite ga tako da je koža odozgo (vanjske strane).
Po sredini na kožu dodajte smjesu sitno narezanog češnjaka (luka), peršina (petrsimul), može i koji list bosiljka, koji komadić pršuta. Ako volite može i komadić sira ili naribanog parmezana, prstohvat, dva krušnih mrvica (prezli) po roladi. Popaprite, malo posolite (pazite zbog pršuta ili sira) i poškropite maslinovim uljem. Sve polako zamotajte, ne zaboravite koža ostaje iznutra, i učvrstite čačkalicama.
Samo polako
Ako niste zadovoljni ovim nadjevom a vi smislite neki svoj, u ostalom napravite više rolica s različitim nadjevom. Čačkalice zabodite kroz meso ne kroz kožu. Iz vana opet posolite, popaprite i poškropite maslinovim uljem. Stavite na gradele na umjereno jak žar. Rolada se mora polako peči. Okrenite više puta tako da meso sa svih strana dobije zlatnu boju. Pečenje je relativno brzo gotovo i ne dozvolite da se rolada presuši.
Uz roladu od murine ponudite neku sezonsku salatu, ili neki od umaka (tartar, majoneza i sl.), ili neku kiselinu (kapari, krastavci, ljutika i sl.), sve će i te kako prijati. Dobro će doći i gorka (ljuta) naranča ili limun. Dakako, odlučite se i za vino, preporučam rashlađeno bijelo ako jelo pripremate ljeti, a crno ako vas zatekne zima.
Sastojci
- Murina oko 1 ½ kg
- 2-3 režnja češnjaka
- ¼ vezice peršina
- 2-3 lista bosiljka
- Nekoliko komadića pršuta
- Po želji sir
- Krušne mrvice
- Papar
- Sol
- Maslinovo ulje
- Čačkalice