Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Svečeva janjetina

Jagor Čop12.10.2018
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Sigurno su se mnogi vjerni čitatelji Mora već od davna zapitali: Pa dokle? Dokle će jesti samo ribu? Pa makar su jednom u tjednu jeli meso! Je, u pravu ste! Makar jednom u tjednu u ribarskoj obitelji jelo se meso. Nedjeljom je bila goveđa juha (vratit ćemo se na to kad zahladi), a jeli su se i finiji bokuni u posebnim prigodama. Teletina ako je netko bio bolestan u kući, janjetina za posebne prilike i velike svece, kozletina (kozlić) samo za prvu pričest, krizmu ili za vrlo važne i ugledne goste. Dakako, sve se to spremalo na razne načine, a za neke dijelove kao iznutrice, tripice i sl. postojali su posebni rituali uz koje su vezane razne dogodovštine i priče iz konoba, betula i krčmi gdje se marendavalo, a zrcale su sliku uzmorskoga puka u trenutku zaborava teške svakodnevnice. Prigodu koja se ukazala, istina mogli smo je iskoristiti i prije, nismo mogli opet preskočiti. Janjetina za sveca kojemu je bogobojazan puk posvetio skromnu crkvicu, ali i njegovo ime darovao svom voljenom otoku i tako ga svakodnevno smjestio među sobom, među loze i masline, među kajiće i mriže, ovio ga šumom juga i bure dok se provlače kroz makiju, obdario ga neumornim cvrčanjem cvrčaka i moćnim morem koje ih okružuje. Kao i svake godine tako i ove, posljednja nedjelja u srpnju svečeva je svetkovina.

klopa1

PREPORUČAMO

Intervju: Nikola Bašić

More 284

More 283

More 282

More 281

More 280

NAJNOVIJE

Boat Builder Awards 2025 – novo desetljeće, novi poslovni format!

24.06.2025

Bayesian izvučen iz mora kod Sicilije – istraga ulazi u ključnu fazu

23.06.2025

Peter Burling kormilar tima Luna Rossa

21.06.2025

Mumbai – Candela P-12 foiler rješava prometne gužve

20.06.2025

Intervju: Nikola Bašić

19.06.2025

Dan Lenard: Odustati kad treba – to zna pravi pomorac

18.06.2025

Dan Lenard prekinuo jedrenje i pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda

18.06.2025

Sve novo, sve po starom: otvorena benzinska postaja za brodice Hvar

17.06.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.