Nemojte sumnjičavo vrtjeti glavom već jednostavno uz malo dobre volje i bujnu maštu pripremite sardele na ražnju, iskonsko ribarsko jelo koje u svojoj hedonističkoj jednostavnosti pokazuje svu ribarsku domišljatost.
O sardelama smo već pisali, Brujetić od sardela, ali toj maloj ribici sigurno ćemo se još više puta vraćati. Moguće je najitrigantnije i najnevjerojatnije jelo od ove modro-srebrne ribice ono spravljeno uz pomoć pravog pravcatog ražnja! Vola, odojka ili janjca na ražnju, ali sardele? Mnogi će sumnjičavo zavrtjeti glavom, ali mnogi bi se i prevarili. Sardele na ražnju iskonsko su ribarsko jelo koje u svojoj hedonističkoj jednostavnosti pokazuje svu ribarsku domišljatost. S onim što imate uza sebe ili neposredno oko sebe trebalo je brzo, jednostavno i svakome po mjeri spraviti ukusno jelo. Tijekom ljetnog ribolova na malu plavu ribu, iza čega se krije sardela, te je ribe bilo napretek. Malo soli ljeti nije bilo teško sakupiti po škrapama gdje je sunce more „pretvorilo“ u bijele sjajne kristale, a ražanj? E to je bila ugodna zabava i pokazivanje umijeća svakoga ribara ponaosob. Hoće li ura od marende zateći družinu negdje na osami kakvog otoka ili će se družina okupiti u nečijem dvoru pod lozom u hladovini, sad je manje važno, glavno da su svi oko žerave (žara) i za stolom. Ako su još i zadovoljni s noćašnjim ulovom, nakon glasnog prepričavanja ribarskih dogodovština i s užitkom pojedene marende, čut će se i pjesma. Dakako, da bi se spravile sardele na ražnju, potrebno je ipak izabrati one veće ribe. Nekada to i nije bilo teško, ali danas kada u ulovu prevladava manja, sitnija riba, potrebno je probrati onu krupniju, ako se ova riječ može upotrijebiti za sardelu. A što se tiče ražnja, ni to ne bi trebao biti problem! Pa krenimo redom.