Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Pohana riba

Jagor Čop15.02.2019
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Sjećam se, nekada dok su se za ljetnog lova male plave ribe (sardela) lovile i velike količine skuši, baš te skuše pripremale su domaćice za večeru svojima ribarima koji su odlazili u noćni ribolov. Zašto baš skuše? Pa zato jer je to bio stađun od skuši! Skuša je najbolja u toplom dijelu godine, usred ljeta! Usput spomenimo da za lokardu vrijedi baš obrnuto, najbolja je usred zime. Ove ribarske navade, ali i gastronomsko neprikosnoveno pravilo danas se uvelike zaboravlja. I tako, kasno poslijepodne dok smo mi djeca još bili na plivanju mama bi započela pripremanje skuša. Raspolutila bi ih preko leđa tako da polutke ostanu spojene trbušnim dijelom, očistila, odrezala glavu, isprala, osušila kuhinjskom krpom, posolila, uvaljala u brašno pa u razmućeno jaje i pohala (na pariški način)! Inače pohati dolazi od njemačkog backen – peći. Nije se riba filetirala (riblji odresci) u današnjem smislu te riječi. Srednja kost (kralježnica) bi se odstranila, ali ne nužno, a i obje bi riblje polovice ostale spojene. Na sitnije kosti nije se previše obraćala pažnja. Uostalom kako možete zamisliti ribara koji na škafu od levuta ili gajete večerava pomno očišćene filete ribe. Što bi rekla družina? Kakav je to ribar koji ne zna jesti ribu koju je sam ulovio i to najobičniju skušu koja i nema baš nešto kostiju.

klopa2

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

Test Azimut 53 Fly

12.06.2025

Fiumanka 2025. – Više od regate!

11.06.2025

Vrboska – hvarska Mała Venecija

10.06.2025

Tom Cruise kupio Swan 108

10.06.2025

Sušac 100 x 2: Vuleta i Urlić taktičkom bravurom pobijedili na nikad težem Sušcu

09.06.2025

Andreas Müller i Hanjo Runde otkupljuju udjele od ‘Aureliusa’

06.06.2025

Hibridni vaporeto ima motore tvrtke Tema iz Pule

05.06.2025

EP za klasu Optimist: Zlato otišlo u Tursku i Španjolsku

05.06.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.