Jede se sve, i utroba i ikra! Jedini dio koji kad je u pitanju tragalj nema neku gastronomsku važnost je mala šiljata glava
Na uobičajenoj jutarnjoj kavi svi smo s nestrpljenjem očekivali kad će se pojaviti Pape. Imalo je to svog razloga jer jučer je na peškariji (ribarnici) kupio ribu koju mnogi ne bi ni pogledali (tragalj). Ali mi prekaljeni sladokusci i hedonisti ne bi to propustili. Napokon se pojavio na vratima kafića sav nasmijan i ozarenog lica. Razmahao se rukama i pozdravljao sve oko sebe. Pustili smo ga da srkne prvu kapljicu espresa, a onda se svima kao po zapovjedi otelo iz usta nestrpljivo: I? I? I?….. Ma bili su ko maslo! Odmah je slijedilo pitanje: Je su bili butorgoni? I kratki odgovor: Tek su počeli! Bilo je jasno. Nema se što više čekati večeras se bacaju mreže. Došao je štajun (razdoblje u godini) kad na stol treba iznijeti pečenog traglja! Zapravo traglje.
Odakle ime tragalj?
Tragalj je prepoznatljive tamno-modre boje s crnom točkom na bokovima. Boje su intenzivnije u doba mriještenja. Za ovu ribu se, duž našeg Jadrana, mogu čuti razna imena kao modrak, modrica, prč, modrac, modražica, očak, očok, praz itd. Intrigantno je njegovo ime tragalj (tragaj)! Po svemu sudeći, na cijelom Sredozemlju, samo se u dalmatinskom nazivu za ovu ribu traga(l)j, sačuvao izvorni grčki naziv tragos (τράγος) u značenju jarac (ef. prč, praz, …). Kako se jarac od davnina smatrao simbolom plodnosti očito je i ova riba zbog svoje plodnosti zaslužila ovo ime.

Ženski ili muški tragalj
I naše pitanje: Je su bili butorgoni? – sada postaje smislenije Naime venecijanizam botarga je riblja ikra. Zašto je važno znati imaju li ili ne ikru? Priroda se pobrinula, a što je znao još i Aristotel, da bi sve bilo u znaku „jarca“ mužjaci imaju nekome možda i neugodan vonj. To je onaj vonj zrelog, potentnog za parenje spremnog mužjaka. S druge strane ženka u trbušnoj šupljini stvara velike nakupine jajašca, ikre, što je za sladokusce posebni doživljaj njihovim nebcima. E sad, koji spol ove ribe vam preporučiti? To ipak ostavljam vašim sklonostima. U svakom slučaju imat ćete doživljaj plodnosti i lascivnosti ili neugodni vonj pa i okus. Ali to nije sve! Pojeli jednu i (ili) drugu jedinku, nakon svega sigurni ste da ste se napunili afrodizijakom par excellence.
Kako prepoznati mužjaka i ženku? Jednostavno! Ne dajte da vas oči vode. Kod biranja u ribarskoj kašeti ako želite ženke to su manji primjerci, a mužjaci su oni veći i modriji. Osim toga morate znati da je čišćenje ove ribe znatno jednostavnije nego kod ostalih riba. Naime samo se ostružu ljuske. I to je to! Kad je u pitanju tragalj, jede se sve, i utroba i ikra! Jedini dio koji nema neku gastronomsku važnost je, prema tijelu doista mala i šiljata glava.

Najbolji na gradele
Osim čišćenja ni spremanje nije zahtjevno. Najbolje ribu posoliti, popapriti i blago pouljiti maslinovim uljem. Posložiti ih na gradele i peči na ne prejakoj žeravici. Ako su tragji bili friški ubrzo će popucati uzduž leđa i ukazat će se nježno bijelo meso preko kojeg klize kapljice maslinovog ulja. Ako je tragalj pun ikre, a nastojte da tako bude, ikru možete nakon pečenja izvaditi pa dodatno začiniti. Iako u pravilu nitko nije voljan svoj dio afrodizijaka donirati u zajednički tanjur. Osigurajte dovoljnu količinu bijelog kruha vina. Poslije jela možda će te se i vi rukama razmahati, a lice će vam se ozariti.
Tragalj (Traglji)
Sol, papar i maslinovo ulje
Vino