Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Tragalj – modra plodnost i lascivnost

Marko Vučetić11.01.2025
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email
Traglji na gradele; Photo Marko Vučetić

Jede se sve, i utroba i ikra! Jedini dio koji kad je u pitanju tragalj nema neku gastronomsku važnost je mala šiljata glava

Na uobičajenoj jutarnjoj kavi svi smo s nestrpljenjem očekivali kad će se pojaviti Pape. Imalo je to svog razloga jer jučer je na peškariji (ribarnici) kupio ribu koju mnogi ne bi ni pogledali (tragalj). Ali mi prekaljeni sladokusci i hedonisti ne bi to propustili. Napokon se pojavio na vratima kafića sav nasmijan i ozarenog lica. Razmahao se rukama i pozdravljao sve oko sebe. Pustili smo ga da srkne prvu kapljicu espresa, a onda se svima kao po zapovjedi otelo iz usta nestrpljivo: I? I? I?….. Ma bili su ko maslo! Odmah je slijedilo pitanje: Je su bili butorgoni? I kratki odgovor: Tek su počeli! Bilo je jasno. Nema se što više čekati večeras se bacaju mreže. Došao je štajun (razdoblje u godini) kad na stol treba iznijeti pečenog traglja! Zapravo traglje.

Odakle ime tragalj?

Tragalj je prepoznatljive tamno-modre boje s crnom točkom na bokovima. Boje su intenzivnije u doba mriještenja. Za ovu ribu se, duž našeg Jadrana, mogu čuti razna imena kao modrak, modrica, prč, modrac, modražica, očak, očok, praz itd. Intrigantno je njegovo ime tragalj (tragaj)! Po svemu sudeći, na cijelom Sredozemlju, samo se u dalmatinskom nazivu za ovu ribu traga(l)j, sačuvao izvorni grčki naziv tragos (τράγος) u značenju jarac (ef. prč, praz, …). Kako se jarac od davnina smatrao simbolom plodnosti očito je i ova riba zbog svoje plodnosti zaslužila ovo ime. 

Puna kašeta traglji; Photo Marko Vučetić

Ženski ili muški tragalj

I naše pitanje: Je su bili butorgoni? – sada postaje smislenije Naime venecijanizam botarga je riblja ikra. Zašto je važno znati imaju li ili ne ikru? Priroda se pobrinula, a što je znao još i Aristotel, da bi sve bilo u znaku „jarca“ mužjaci imaju nekome možda i neugodan vonj. To je onaj vonj zrelog, potentnog za parenje spremnog mužjaka. S druge strane ženka u trbušnoj šupljini stvara velike nakupine jajašca, ikre, što je za sladokusce posebni doživljaj njihovim nebcima. E sad, koji spol ove ribe vam preporučiti? To ipak ostavljam vašim sklonostima. U svakom slučaju imat ćete doživljaj plodnosti i lascivnosti ili neugodni vonj pa i okus. Ali to nije sve! Pojeli jednu i (ili) drugu jedinku, nakon svega sigurni ste da ste se napunili afrodizijakom par excellence.

Kako prepoznati mužjaka i ženku? Jednostavno! Ne dajte da vas oči vode. Kod biranja u ribarskoj kašeti ako želite ženke to su manji primjerci, a mužjaci su oni veći i modriji. Osim toga morate znati da je čišćenje ove ribe znatno jednostavnije nego kod ostalih riba. Naime samo se ostružu ljuske. I to je to! Kad je u pitanju tragalj, jede se sve, i utroba i ikra! Jedini dio koji nema neku gastronomsku važnost je, prema tijelu doista mala i šiljata glava.

Tragalj s gradela i malo lešo fažolina; Photo Marko Vučetić

Najbolji na gradele

Osim čišćenja ni spremanje nije zahtjevno. Najbolje ribu posoliti, popapriti i blago pouljiti maslinovim uljem. Posložiti ih na gradele i peči na ne prejakoj žeravici. Ako su tragji bili friški ubrzo će popucati uzduž leđa i ukazat će se nježno bijelo meso preko kojeg klize kapljice maslinovog ulja. Ako je tragalj pun ikre, a nastojte da tako bude, ikru možete nakon pečenja izvaditi pa dodatno začiniti. Iako u pravilu nitko nije voljan svoj dio afrodizijaka donirati u zajednički tanjur. Osigurajte dovoljnu količinu bijelog kruha vina. Poslije jela možda će te se i vi rukama razmahati, a lice će vam se ozariti.

Tragalj (Traglji)

Sol, papar i maslinovo ulje

Vino

PREPORUČAMO

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

Marjan se otvara do kraja tjedna!

Gof ispod lažne peke

Svjetske premijere jedrilica u Cannesu 

Korčula: riblji bistro Nigra

28 novih meteorološko – oceanografskih plutača

NAJNOVIJE

SP Zvijezda: Danas bez jedrenja, Negri i Lambertenghi vode nakon dva plova

10.09.2025

Bayesian: Mornar Griffiths priznao propust koji je doveo do katastrofe

09.09.2025

PH Optimist: Juraj Lencović i Vita Erceg novi su prvaci Hrvatske

08.09.2025

Sutra počinje 47. Cannes Yachting Festival

08.09.2025

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

08.09.2025

Vrgada – otok od crvenice

07.09.2025

Croatel Cup / PH Zvijezda: Stipanović i Bilić pobijedili ispred Mišure i Barača

05.09.2025

Losinava 2025: Festival jedrenja, kulturne baštine i pomorske tradicije

05.09.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.