Promjene na sajmu u Genovi
Najveći europski sajam na moru prolazi kroz rekonstrukciju, a već su primjetne velike promjene u izgledu, rasporedu i blago u ponudi
Događaj na kojeg tradicionalno dolaze i brojni Hrvati, te brojni posjetitelji iz susjedstva, ipak je prvenstveno talijanski sajam. Sajmište je prije dvije godine postalo veliko gradilište, a tako će biti još godinu dana kada bi trebao biti završen jedan od povijesnih projekata za grad Genovu i regiju Liguriju. Zbog radova, raspored sajma se promijenio, a zbog rasporeda, ove godine su izostali brojni izlagači malih obiteljskih brodica. Umjesto natisnutih brodica koje počinju od samog ulaza, prema centralnom dijelu, te uz svaki krak sajma, sada je izostao, jer se na tom mjestu gradi na veliko. Nadalje, raspored sajma sada se dijeli u pet zona, od kojih najviše upada u oči jugozapadni dio marine posvećen velikim jahtama i superjahtama.
Generalno, brodice su sve veće, pa je tako i u redovima uz glavnu rivu sve manje onih modela kraćih od 10 m, odnosno gotovo da ih i nema. Genova je postala izrazito važna za tržište RIB-ova, obiteljskih glisera, manjih jahtica, ali i popularnih jedrilica, te katamarana kojih na 62. izdanju sajma ima primjetno više nego prijašnjih godina.
Promjene u tipovima brodica vide se i unutar Plavog paviljona, a izlagači koji su kao i uvijek zakupili veće površine nisu pretjerali s brojem modela, već su ostavili malo prostora da se bolje doživi one koje su namjerili izložiti. Izbor motora se stalno širi, pa uz tradicionalne najpoznatije marke, sve je veća prisutnost azijskih brendova, koji se polako populariziraju i u Hrvatskoj. Na 2. katu paviljona može se pronaći gomila opreme, a svakako vrijedi posjetiti i Start-up sekciju gdje izlažu male, nove tvrtke s novim idejama i rješenjima.
Već je sada primjetno da, bude li sve gotovo na vrijeme, iduće godine u Genovi nas čeka ozbiljno drugačiji sajam. Brojke posjećenosti i konačni broj izloženih plovila još nisu objavljene, no prema koncentraciji ljudi rekli bismo da je uobičajeno velika posjećenost. Organizacija gastronomskog dijela i dalje pati, na što se treba pripremiti, a za očekivati je da će se ugostitelji unutar sajma u narednim danima bolje uhodati i subotnju gužvu dočekati spremniji no prvog dana. Više o događaju i planovima za budućnost sajma pročitajte u nadolazećem lipanjskom broju Mora.
Napisao i snimio: Teo Marević