Od danas radi Peskarija Vis, jedinstveni spoj ribarnice, bistroa i vine bara u kojem dominiraju jela od plave ribe iz vlastitog ulova
Nakon uobičajenih administrativnih peripetija i zakašnjelih isporuka opreme jučer navečer je Peskarija obitelji Linčir primila prve goste. Bili su to sudionici 35mm Vis Film Festivala za koje su pripremili večeru u iznimnom okruženju. Među onima koji su prvi probali njihova jela bio je i slavni holivudski glumac Woody Harrelson nama itekako poznat po glavnoj ulozi u filmu Narod protiv Larrya Fliynta Milosa Formana kojem je posvećeno ovogodišnje izdanje festivala. Nakon što su u njihovim jelima uživali slavni Peskarija od danas otvara vrata i svima ostalima. Osobito ljubiteljima plave ribe i vrhunskih viških vina.
Mi smo ih posjetili dok su još obavljali posljednje pripreme prije otvaranja i kušali nekoliko njihovih jela. Nama su bila po guštu a vi svratite i procijenite sami. Peskarija je inače zamišljena je kao lokal koji kroz dan mijenja lice. Od sedam sati ujutro do jedanaest radit će ribarnica, a čim se malo uhodaju i u tom razdoblju moći će se popiti kava i spraviti marenda od kupljene ribe. Ribe neće nedostajati jer osim kojeg ribara s propisnim papirima Linčiri će na banak iznositi svoj ulov svakog dana kad izađu na more. Poslijepodne, nakon što se ribarnica raspremi, radit će kao bistro.
Gostima nudi desetak toplih i hladnih predjela i nekoliko glavnih jela. Nakon deset ili jedanaest sati navečer Peskarija će se opet presvući i u zatvorenom prostoru raditi kao vine bar. Tu će svi oni koji su već večerali, negdje na Kutu ili se vraćaju iz večernje šetnje a rano im je za poći doma moći podružiti, popiti čašu ili buteljku vina uz zalogaj viške pogace ili koji drugi specifičan viški zalogaj. A vrata koja spajaju Peskariju i Vislanderovu vinoteku ostat će otvorena.
Za razliku od gotovo svih jadranskih ribljih restorana devedeset posto onoga što će se u Peskariji spravljati bit će jela od plave ribe. Linčiri neće nuditi jastoge, škarpine i šampjere. Njihova ideja je inćun, srdela i lokarda i malo većih riba koje se oko Visa love. Kokoti, moli, grdobine… Toga nema u ponudi nigdje osim srdele na ražanj, a i to je rijetko.
Ne idu na široko. Predjela su karpačo od gofa s karameliziranom narančom, slani i marinirani inćuni, tempura s filetiranim inćunom s nadjevom od balancana, tikvica i pomidora u crnilu od sipe, pohani i panirani fileti srdele i inćuna, srdele i lokarde u savur, rižot od škampi i domaća manistra. Tu su i ravioli punjeni kozicama koje radimo doma. A za glavna će se moći odabrati brujet od srdele ili grdobine, lešo inćuni te filet mola ili kokotaa gratiniranim krumpirima, pireom od graška i šalšom od pomidora. I za desert rožata od rogača, autohtona viška slastica.
Otvaranjem Peskarije Vis dobiva posve novu ponudu. Linčirima želimo puno uspjeha a gradu Visu sve čestitke što je inicirao i omogućio da ribarnica zadrži svoju ulogu i uz to dobije mnogo novih sadržaja!