Samo pet projekata iz čitavog svijeta ušlo je u najuži izbor za Architecture & Design Award koju dodjeljuje Michelin. I Nikola Bašić je nominiran.
Kad si vrhunski i dosljedan prepoznaju te u čitavom svijetu. Ne moraš projektirati velebne građevine u Londonu ili Dubaiju. Mogu se tvoja djela nalaziti i u Zadru, na Kornatu, Okitu ili Šibeniku… Ako su vrijedna, orginalna, komuniciraju s prirodom i prostorom nadići će lokalni okvir. Kad je o Nikoli Bašiću riječ to više nije slučaj već pravilo.
Posljednji je takav primjer izbor za The Best Architecture & Design Hotels in the World Award koju dodjeljuje Michelin. I Nikola Bašić je nominiran projektom Villa Nai 3.3. Ušao je u izbor od svega pet kandidata među kojima će se izabrati jedan koji će ponijeti to laskavo priznanje.
Radi se o novo ustanovljenoj nagradi u okviru Michelin Key. Michelin Key je ekvivalent Michelinovim zvjezdicama za restorane koji se odnosi na hotele. Ustanovljen je prošle godine i obuhvatio je 15 zemalja Sjeverne Amerike, Europe i Azije. Po prvi put, Michelin vodič dodjeljuje posebna priznanja hotelima koji svojim dizajnom i arhitekturom nadilaze uobičajene okvire gostoljubivosti.
Michelin je izabrao sljedećih pet hotela kao finaliste.
Atlantis The Royal (Dubai, UAE). Impresivna struktura od šest međusobno povezanih tornjeva oblikovanih u konzolne blokove, stvara prirodno ventilirane i sjenčane prostore – gotovo kao „grad unutar hotela“

Shebara Resort (Saudijska Arabija). Smješten iznad koraljnih grebena, sastoji se od 73 luksuzne vile dizajnirane poput sjajnih bisera.

Rosewood São Paulo (Brazil). Vertikalna zelena oaza u srcu metropole. Toranj je prekriven više od 10.000 stabala i drveća iz atlantske prašume, kao odgovor na urbanizaciju

Benesse House (Japan). Na otoku Naoshima, hotel-galerija u konceptu koji briše granicu između umjetnosti i smještaja.

Zašto je nominirana Villa Nai 3.3.
Ovako su u Michelinu obražložili odabir:
Smještena na jadranskom otoku Dugom otoku, ekološki luksuzan smještaj Villa Nai 3.3 uklesan je izravno u padinu brda. Iskopano kamenje zatim je iskorišteno kao jedan od glavnih građevinskih materijala. Inovativno rješenje kojim se smanjuju emisije. Vila je okružena maslinikom od 40.000 četvornih metara, iz kojeg se proizvodi nagrađivano maslinovo ulje. Tradicionalne dalmatinske graditeljske metode nadahnule su valoviti dizajn hotela. Pposebno tehniku suhozida — slaganje kamena bez veziva kako bi se oblikovale prirodne terase i zidovi. Rezultat je gotovo neprimjetno stapanje građevine s okolišem. Ona se gotovo ne vidi u surovom otočnom reljefu, pozivajući goste da se utope u prirodno okruženje.

Unutrašnjost zgrade jednako je elegantna kao i eksterijer. Svaka od osam soba oplemenjena je prirodnim materijalima. Talijanskim mramorom, drvenim završnim obradama i prigušenim tonovima koji nadopunjuju održivu filozofiju hotela.

Projekt Villa Nai je samo još jedan izraz intervencije u prirodu od kojeg Nikola Bašić ne odstupa. način na koji djeluje možda najbolje oslikavaju dvije njegove misli.
”Da je mene pitati, prva bi takva zapovijed glasila: ne gradi ništa u prostorima djevičanske prirode. Zašto bismo se pačali u primarnu prirodu, dok u prostoru imamo toliko zapuštene kulture?
Arhitekturi sam posvetio cijeli život i sada mogu reći da sam došao do spoznaje da je arhitektura komunikacijski medij kojim želim promicati vlastitu kulturu, onu koja pripada ovom podneblju i ovoj zajednici. I kad to ostvarim smatram da sam postigao najveći mogući vrhunac. To ne mora biti spektakularno djelo, niti super tehnologija, niti posljednji dizajnerski trend. Nego mora biti upravo to − autentična arhitektura!”