Cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti. Kad se mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove.
Ribari lignje spremaju na više načina. One veće rado će pripremiti na crni rižot. Mogu se pripremiti i na brujet (brudet) ponekad s kvasinom, ponekad s vinom. Može ih se kuhati lešo sa ili bez krumpira. One manje rado će peći na gradele. One još manje frigat će (pržiti) na ulju. I ova priprema ima više varijanti koje završavaju s pirjanjem, primjerice u vinu. Ostaju još one najmanje, e te ribar čuva samo za sebe i kako će ih pripremiti samo on zna. U ribarskoj porodici nisu se pripremale punjene lignje. Naprosto nije im trebalo “poboljšavati” okus raznim dodacima. Zadržimo se ovoga puta na onim pečenima na žaru na gradelama.

Baš za ovaj odabir imamo dobar razlog. U kratkotrajnom lignjolovu s prijateljem, dok smo kratili vrijeme čekajući pogodan trenutak za dizanje mreže, ulovili smo dvije lignje. Svatko po jednu. Nisu bile male, a ni bogzna koliko velike. Rekli bi, taman! Prijatelj je velikodušno prepustio obje meni! Unaprijed sam se veselio sutrašnjem ručku i pomno više puta razmislio što mi je potrebno od namirnica. Istini za volju i ne trebaju neke specijalne namirnice, ali ipak sigurno je sigurno.
Drva za žeravicu imam, vina imam, friškog maslinovog ulja, soli i papra sve imam. Lijepih, velikih pečenih maslina imam. Eto! A ne, ipak nešto nedostaje. Friški kruh što ne predstavlja problem. Ali mogao bi se problem stvoriti ako ne nađem nešto za salatu, a to bi trebala biti riku(o)la! I kruh i rikula uspješno su riješeni.

Cijele lignje malo se poulje maslinovim uljem. I to je za sada sve. Tako cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti, najbolje ružmarinovom grančicom. Kad se bez problema mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove. Ako volite više pečene, ostavite ih odvojenih glava još trenutak, dva na žeravici. Pazite, ne pretjerujte s pečenjem jer će biti suhe!
Lignje maknite s gradela i stavite u posudu pa ih narežite na manje komade. Ne zaboravite maknuti “kost”, tanku prozirnu “lađicu”. Sad sve dobro posolite, popaprite i obilno pouljite dobrim maslinovim uljem. Poklopite posudu. Možete posudu prodrmati čvrsto držeći poklopac. Ostavite desetak minuta da se lignje “poduše” u pari i vlastitom soku. Nemojte se iznenaditi kad podignete poklopac i sve vam se pred očima zacrni.
Baš to crnilo prožeto maslinovim uljem, pikantno peckavo od papra udruženo sa slatkastim okusom lignje pravi je užitak za nepce. Izvadite na tanjur nekoliko komadića lignje i žlicom zagrabite sok iz posude te zalijte lignje uz koje stavite više listova rikule! Uživajte!


I dok sam uživao u lignje podušene, prijatelj je ponovno otišao u lignjolov i nalovio njih petnaestak. Za dva dana veće društvo uživalo je podušenim lignjama. Uz čaše se nazdravljalo prijatelju Jakovu.
Što nam je potrebno za lignje podušene
Friške jadranske lignje (cijele!)
Maslinovo ulje
Papar
Sol