Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Lignje podušene

Marko Vučetić23.11.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email
Dvije lignje, taman za ručak; photo Marko Vučetić

Cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti. Kad se mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove.

Ribari lignje spremaju na više načina. One veće rado će pripremiti na crni rižot. Mogu se pripremiti i na brujet (brudet) ponekad s kvasinom, ponekad s vinom. Može ih se kuhati lešo sa ili bez krumpira. One manje rado će peći na gradele. One još manje frigat će (pržiti) na ulju. I ova priprema ima više varijanti koje završavaju s pirjanjem, primjerice u vinu. Ostaju još one najmanje, e te ribar čuva samo za sebe i kako će ih pripremiti samo on zna. U ribarskoj porodici nisu se pripremale punjene lignje. Naprosto nije im trebalo “poboljšavati” okus raznim dodacima. Zadržimo se ovoga puta na onim pečenima na žaru na gradelama.

Lignje na gradelama; photo Marko Vučetić

Baš za ovaj odabir imamo dobar razlog. U kratkotrajnom lignjolovu s prijateljem, dok smo kratili vrijeme čekajući pogodan trenutak za dizanje mreže, ulovili smo dvije lignje. Svatko po jednu. Nisu bile male, a ni bogzna koliko velike. Rekli bi, taman! Prijatelj je velikodušno prepustio obje meni! Unaprijed sam se veselio sutrašnjem ručku i pomno više puta razmislio što mi je potrebno od namirnica. Istini za volju i ne trebaju neke specijalne namirnice, ali ipak sigurno je sigurno.

Drva za žeravicu imam, vina imam, friškog maslinovog ulja, soli i papra sve imam. Lijepih, velikih pečenih maslina imam. Eto! A ne, ipak nešto nedostaje. Friški kruh što ne predstavlja problem. Ali mogao bi se problem stvoriti ako ne nađem nešto za salatu, a to bi trebala biti riku(o)la! I kruh i rikula uspješno su riješeni.

Kad se glava lako odvoji pečene su; photo Marko Vučetić

Cijele lignje malo se poulje maslinovim uljem. I to je za sada sve. Tako cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti, najbolje ružmarinovom grančicom. Kad se bez problema mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove. Ako volite više pečene, ostavite ih odvojenih glava još trenutak, dva na žeravici. Pazite, ne pretjerujte s pečenjem jer će biti suhe!

Lignje maknite s gradela i stavite u posudu pa ih narežite na manje komade. Ne zaboravite maknuti “kost”, tanku prozirnu “lađicu”. Sad sve dobro posolite, popaprite i obilno pouljite dobrim maslinovim uljem. Poklopite posudu. Možete posudu prodrmati čvrsto držeći poklopac. Ostavite desetak minuta da se lignje “poduše” u pari i vlastitom soku. Nemojte se iznenaditi kad podignete poklopac i sve vam se pred očima zacrni.

Baš to crnilo prožeto maslinovim uljem, pikantno peckavo od papra udruženo sa slatkastim okusom lignje pravi je užitak za nepce. Izvadite na tanjur nekoliko komadića lignje i žlicom zagrabite sok iz posude te zalijte lignje uz koje stavite više listova rikule! Uživajte!

Dobar tek; photo Marko Vučetić

I dok sam uživao u lignje podušene, prijatelj je ponovno otišao u lignjolov i nalovio njih petnaestak. Za dva dana veće društvo uživalo je podušenim lignjama. Uz čaše se nazdravljalo prijatelju Jakovu.

Što nam je potrebno za lignje podušene

Friške jadranske lignje (cijele!)

Maslinovo ulje

Papar

Sol

PREPORUČAMO

Zubatac na gradele 

Martinis Marchi na Šolti ugostila Wine & Friends 2025

Matej Jovanov – povratak korijenima

Motar – antički afrodizijak

Kapari – začin Mediterana

Artičoke – pup pun požude

NAJNOVIJE

Izvlačenje Bayesiana ulazi u završnu fazu

17.06.2025

U Jadranovu otvoreno novo privezište

16.06.2025

Test: Beneteau First 30

16.06.2025

Stipanović i Bilić osvojili srebro na Europskom prvenstvu klase Zvijezda

16.06.2025

Dan Lenard pokušava oboriti Guinnessov rekord

15.06.2025

Mitja Kosmina na Shockwave 3 pobjednik 26 Fiumanke

14.06.2025

Treća utrka svjetskog prvenstva UIM E1 u Dubrovniku 

13.06.2025

Test Azimut 53 Fly

12.06.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.