Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Lignje podušene

Marko Vučetić23.11.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email
Dvije lignje, taman za ručak; photo Marko Vučetić

Cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti. Kad se mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove.

Ribari lignje spremaju na više načina. One veće rado će pripremiti na crni rižot. Mogu se pripremiti i na brujet (brudet) ponekad s kvasinom, ponekad s vinom. Može ih se kuhati lešo sa ili bez krumpira. One manje rado će peći na gradele. One još manje frigat će (pržiti) na ulju. I ova priprema ima više varijanti koje završavaju s pirjanjem, primjerice u vinu. Ostaju još one najmanje, e te ribar čuva samo za sebe i kako će ih pripremiti samo on zna. U ribarskoj porodici nisu se pripremale punjene lignje. Naprosto nije im trebalo “poboljšavati” okus raznim dodacima. Zadržimo se ovoga puta na onim pečenima na žaru na gradelama.

Lignje na gradelama; photo Marko Vučetić

Baš za ovaj odabir imamo dobar razlog. U kratkotrajnom lignjolovu s prijateljem, dok smo kratili vrijeme čekajući pogodan trenutak za dizanje mreže, ulovili smo dvije lignje. Svatko po jednu. Nisu bile male, a ni bogzna koliko velike. Rekli bi, taman! Prijatelj je velikodušno prepustio obje meni! Unaprijed sam se veselio sutrašnjem ručku i pomno više puta razmislio što mi je potrebno od namirnica. Istini za volju i ne trebaju neke specijalne namirnice, ali ipak sigurno je sigurno.

Drva za žeravicu imam, vina imam, friškog maslinovog ulja, soli i papra sve imam. Lijepih, velikih pečenih maslina imam. Eto! A ne, ipak nešto nedostaje. Friški kruh što ne predstavlja problem. Ali mogao bi se problem stvoriti ako ne nađem nešto za salatu, a to bi trebala biti riku(o)la! I kruh i rikula uspješno su riješeni.

Kad se glava lako odvoji pečene su; photo Marko Vučetić

Cijele lignje malo se poulje maslinovim uljem. I to je za sada sve. Tako cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti, najbolje ružmarinovom grančicom. Kad se bez problema mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove. Ako volite više pečene, ostavite ih odvojenih glava još trenutak, dva na žeravici. Pazite, ne pretjerujte s pečenjem jer će biti suhe!

Lignje maknite s gradela i stavite u posudu pa ih narežite na manje komade. Ne zaboravite maknuti “kost”, tanku prozirnu “lađicu”. Sad sve dobro posolite, popaprite i obilno pouljite dobrim maslinovim uljem. Poklopite posudu. Možete posudu prodrmati čvrsto držeći poklopac. Ostavite desetak minuta da se lignje “poduše” u pari i vlastitom soku. Nemojte se iznenaditi kad podignete poklopac i sve vam se pred očima zacrni.

Baš to crnilo prožeto maslinovim uljem, pikantno peckavo od papra udruženo sa slatkastim okusom lignje pravi je užitak za nepce. Izvadite na tanjur nekoliko komadića lignje i žlicom zagrabite sok iz posude te zalijte lignje uz koje stavite više listova rikule! Uživajte!

Dobar tek; photo Marko Vučetić

I dok sam uživao u lignje podušene, prijatelj je ponovno otišao u lignjolov i nalovio njih petnaestak. Za dva dana veće društvo uživalo je podušenim lignjama. Uz čaše se nazdravljalo prijatelju Jakovu.

Što nam je potrebno za lignje podušene

Friške jadranske lignje (cijele!)

Maslinovo ulje

Papar

Sol

PREPORUČAMO

Gof ispod lažne peke

Korčula: riblji bistro Nigra

Grdobina na gradele

Mateja Jagar – Vinarija Dobravac

Lešo bob: Gore Bog, a dole bob!

Zubatac na gradele 

NAJNOVIJE

SP Zvijezda: Danas bez jedrenja, Negri i Lambertenghi vode nakon dva plova

10.09.2025

Bayesian: Mornar Griffiths priznao propust koji je doveo do katastrofe

09.09.2025

PH Optimist: Juraj Lencović i Vita Erceg novi su prvaci Hrvatske

08.09.2025

Sutra počinje 47. Cannes Yachting Festival

08.09.2025

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

08.09.2025

Vrgada – otok od crvenice

07.09.2025

Croatel Cup / PH Zvijezda: Stipanović i Bilić pobijedili ispred Mišure i Barača

05.09.2025

Losinava 2025: Festival jedrenja, kulturne baštine i pomorske tradicije

05.09.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.