Krajem svibnja i početkom lipnja se održavaju Dani creske pomorske baštine i tradicije uz barke, gastro i jazz poslastice
Krajem svibnja i početkom lipnja na Cresu se šesti put održavaju Dani creske pomorske baštine i tradicije. Cilj događaja je očuvanje i valorizacija tradicionalnog načina života otoka Cresa, kao nematerijalne kulturne baštine. Organizatori su JK Reful Cres, Otra Cres, Grad Cres i TZ Grada Cresa.
Ovogodišnji Creski kaić održava se od 25.5. do 2.6., a započinje feštom uz tradicijske drvene barke, Klapu Burin te kuhanjem i degustacijom Hobotnice sa bobom, na rivi u Valunu. U ponedjeljak 27. svibnja porinućem malog kaića s rive, na tradicionalni način preko „žlite,“ svečano će se otvoriti sedmodnevni program na Trgu Frane Petrića u Cresu, kojim se Cres vraća u vrijeme kada su se u creskoj luci ljuljali samo drveni brodovi, a morem plovilo na vesla i jedra.
„Oživit ćemo stare tradicijske običaje i podsjetiti na nekadašnje načine zabave koje su dobro prihvaćene od mlađih generacija,“ kazuje nam organizator Marčelo Damijanjević.
Uz samu obalu na glavnom creskom trgu održat će se turnir u boćanju, a u demonstraciji načina kojima su se ljudi stoljećima zabavljali je i turnir „mora cantada“ poznata u dalmaciji kao „šijavica.“ Posjetitelji će svakoga dana moći uživati u koncertima, te u pripremi i degustaciji specijaliteta tradicionalne creske gastronomije s hobotnicama i sipama, koje su tema ovogodišnjeg „Kaića.“
Glavni događaj je u subotu 1. lipnja kada će se na smotri okupiti i u creskom zaljevu zaploviti drvene tradicijske barke na jedra. U večernjim satima na programu je brudetijada – natjecanje u kuhanju brudeta na creskom trgu. Program završava u nedjelju Jazz koncertom.
- Foto: Creski kaić