Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Tonči Jurica – Kuhana slana tabinja s krumpirima

More uredništvo13.06.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Što vrsni jadranski kuhari pripremaju za obiteljski objed. S Tonči Jurica blagovali smo tabinju koju nam je pripremio na lastovski način.

Tonči Jurica naš je prijatelj duže od četvrt stoljeća. U njegov Triton u Zaklopatici, Lastovo, koji sve više preuzima sin Ljubo, navraćali smo mnogo puta. I u sezoni, kad se jedva nađe mjesto za stolom i zimi kad bismo se pridružili obiteljskom objedu. U svim tim prilikama uživali smo u slasnim jelima. Našlo bi se na stolu ukusnih predjela – ribljih carpaccia, polpeta od sipe, mariniranih kozica, slanih gira s kaparima… Znali smo se osladiti rižotima i srdelama na ražnju a kako je Tonči Jurica veliki znalac kad je o ribolovu riječ uvijek se našlo i prvoklasne ribe. Točno po mjeri ispečenih kirnji i škarpina, lešo šampjera pa buzare od jastoga sa špagetima… Sve jedno bolje od drugoga!

Reći će netko, lako je takvu, pa tek ulovljenu ribu pripremiti. Nije, nije i to treba znati ali pravi meštri sve što dobiju iz mora pripravit će tako da se na kraju i prsti moraju polizati. Uostalom, i tradicionalna ribarska kuhinja oduvijek se temeljila na onome što bi u kašeti ostalo. Nakon što bi se najbolji komadi ribe prodali ili zamijenili za štogod što je u kući bilo potrebno. Jedno baš takvo jelo pripremio nam je Tonči Jurica kad smo ga krajem svibnja posjetili na Lastovu i nekoliko se dana družili.

PREPORUČAMO

Gof ispod lažne peke

Grdobina na gradele

Lešo bob: Gore Bog, a dole bob!

Zubatac na gradele 

Motar – antički afrodizijak

Kapari – začin Mediterana

NAJNOVIJE

SP Zvijezda: Danas bez jedrenja, Negri i Lambertenghi vode nakon dva plova

10.09.2025

Bayesian: Mornar Griffiths priznao propust koji je doveo do katastrofe

09.09.2025

PH Optimist: Juraj Lencović i Vita Erceg novi su prvaci Hrvatske

08.09.2025

Sutra počinje 47. Cannes Yachting Festival

08.09.2025

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

08.09.2025

Vrgada – otok od crvenice

07.09.2025

Croatel Cup / PH Zvijezda: Stipanović i Bilić pobijedili ispred Mišure i Barača

05.09.2025

Losinava 2025: Festival jedrenja, kulturne baštine i pomorske tradicije

05.09.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.