Ribari naših otoka sušili ono čega su imali i za što su utvrdili da je dobro. Od male girice pa bukve i skuše do cipla, ugora, tabinje, raže, oslića, pišmolja, kokotića, mačke, psa, goluba, hobotnice. Sva se ta sušena riba jela na Badnjak i Veliki petak

Na Badnjak kao i na Veliki petak u kući je pošto poto moralo biti ribe. Za Badnjak zimsko doba i zimsko vrijeme nije baš ulijevalo sigurnost ribljeg ručka pa se kao zamjena jadranskoj ribi vonj bakalara rastezao po portunima i kalama. Za ovaj post nije se moglo odoliti bakalarovom zovu. Sada nam WWF preporuča suzdržati se od bakalara i orijentirati se na domaće resurse. Preporuča se oslić (mol) kao izvrsni nadomjestak bakalaru. Tako će se, smatraju stručnjaci WWF, očuvati populacija (stok) bakalara. A od čega se mora očuvati bakalar? Pa valjda od prekomjernog ulova! A što će onda biti s oslićem u malom zatvorenom moru kao što je Jadransko more? Dvojbena preporuka!

Tabitha složena za kuhanje; Photo Marko Vučetić

Možda svjetski stručnjaci nisu znali da su ribari naših otoka sušili ono čega su imali i za što su iskustvom utvrdili da je dobro. Od male girice pa bukve i skuše kada ih je bilo u izobilju u Jadranu do cipla, ugora, tabinje, raže, oslića, pišmolja, kokotića, mačke, psa, goluba, hobotnice i td. Zapitajte se koji od ovih morskih organizama vam je netko sušenog ponudio na ribarnici? Ipak odlučite li se za jadransku sušenu ribu spremljenu na bakalar sumnjam da će te naći oslića (svježeg da) ali možda vam se posreći na dobavite sušenu tabinju od milja zvanu  jadranski bakalar. To je doista prava delicija koju spremite kao i pravi suhi bakalar ali izostavite bilo kakvo mlaćenje i usitnjavanje. Detaljnije vidi u More od travanj-svibanj 2016.

Skuhana tabitha na crveno; Photo Marko Vučetić
Sušeni ugor s kumpirima na crveno; Photo Marko V učetić

Tabinja (i druga sušena riba) na bijelo/crveno – od oka

Sušena tabinja narezana na komade

Krumpir narezan na četvrtine

Dvije veće kapule narezane na krupne polumjesece

Narezana vezica peršina

Četiri režnja češnjaka – prignječena

Barem 2 dl maslinova ulja (ako je više ne smeta)

Koji list lovora

Papra po volji (u zrnu i mljevenoga)

Soli po potreni nakon kušanja

Ako kuhate na crveno dodajte dvije žličice koncentrata od rajčica

Neka se kuha dok ne omekšaju krumpiri i riba.

Povremeno zakrenite (zavrtite) posudom ili pažljivo kuhačom promiješajte.