Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Sardele u savur

Jagor Čop23.10.2017
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Treba im ponuditi nešto da prezalogaje i popiju čašu, dvije bevande, a da time ne upropaste ručak. Domaćica ko domaćica, ništa nije prepustila slučaju. A da vam izvadim po dvi sardele iz savura? Bojažljiva ponuda domaćice objeručke se sa smiješkom i olakšanjem na licu prihvaćala. Stav ti terinu na stol, pa ćemo vidit! Nije teško zaključiti da je, naravno, ručak bio upropašten. U vrućim ljetnim danima ovo hladno, osvježavajuće jelo, koje je trebalo biti predjelo, toliko je zarazno primamljivo, privlačno i poželjno da je nemoguće u razumnome trenutku reći – dosta! Jednak je problem i s popratnom hladnom bevandom! I kad bi došlo vrijeme ručka, nigdje nikoga, jedino bi se iz gdjekuda čulo umorno hrkanje. Nakon buđenja znalo je biti prigovora na kvalitetu sardela u savur spominjući žgaravicu, podrigivanje ili kamen u želudcu, ali se zaboravljalo na one još dvije, a moguće i još dvije bevande.

U govoru grada Hvara savûr, -a, što dolazi od savor iz venecijansko-dalmatinskog dijalekta1* možda bi se savor moglo prevesti kao naslada što bi ipak lingvisti trebali potvrditi, ali takav prijevod bi ovome jelu sasvim dobro odgovarao. Ovakva priprema sardela nastala je očito iz potrebe da se višak već pečenih sardela s gradela ili već friganih (pržene) u tavi na ulju ne bace, već sačuvaju za neki budući obrok. Danas se rjeđe koriste sardele pečene na žeravici (gradele), a gotovo bez iznimke one pržene u tavi.

Ovo venecijansko jelo prilagođeno mjesnim potrebama i ukusima u biti je konzerviranje sardela, dakako i druge ribe. U raznim krajevima razni su i dodatci prvenstveno kad se radi o začinima kao pinjoli, kapari, češnjak, kapula, ružmarin, lovor, kadulja, majčina dušica, origano, bosiljak, koromač, suhice (grožđice), peršin, papar, šećer, limun, gorke naranče ili tekući dodatci kao vino, kvasina, prošek, konjak i sl. Što je tko imao to je koristio. I ne samo to, što je komu ukusom odgovaralo to je i dodavao. Kako je to vrijedilo na prostoru Serenissime tako to vrijedi i u mikrosvijetu porodice. Svaka je domaćica imala svoj mali, ali vrijedni dodatak ili je izostavljala nešto što ukućanima nje bilo po guštu i tako spravljala najbolje sardele u savur!

hrana2

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

Rambo Amadeus pobijedio na regati Jedra Jadrana

23.05.2025

U Portorožu je započeo sajam Internautica

22.05.2025

Marina Kaštela: grade se dva gata za velike jahte

22.05.2025

Druga konferencija Women in Nautica ove godine na Metstradeu 

21.05.2025

Piero Formenti izabran za predsjednika talijanske Confindustria Nautica

20.05.2025

Kako se definira pripadak kod sidrenja velikih jahti

19.05.2025

Hanse Yacht u završnoj fazi prodaje

19.05.2025

SP za klase ILCA 6 i ILCA 7: Kontides osvojio srebro u Kini

19.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.