Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Objed na Ravi

Jagor Čop11.10.2022
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Objed na Ravi

Ima tome pet godina kako je uvalica Grbavac dobila nove stanovnike, a otok Rava ozbiljan restoran

Kad god plovim uz kopnu okrenutu obalu Dugog otoka, zavučem se u Ravski kanal. Volim baciti pogled na Ravu, taj maleni, ubavi otok, a kad je prilike i ostati dan na sidru u Maloj Ravi, Paladinici ili vezati na rivu Vele Rave. Ovdje se nitko ne žuri. Onih četrdesetak stalnih stanovnika, skoro svi su penzioneri pa im se i djeca, turisti i nautičari kad dođu na otok priklone njihovom ritmu. Ipak, za rivicu u uvali Grbavac prvi sam put vezao ovoga ljeta. Bilo mi je jasno da bi to moglo biti zanimljivo iskustvo. Pred lijepom kućom, u osamljenoj uvalici, pola milje istočnije od Vele Rave, odavno je znao biti vezan pokoji brod, vidio sam par stolova uz more, ali kad sam se raspitao je li to netko otvorio konobu kazali su mi da tamo jedu samo gosti koji borave u kući. Onda su na par godina stolovi nestali, a škure na prozorima ostale zatvorene. Pa je prije koju sezonu opet živnulo. Jahtice na murinzima, usidrene bove, pergola nad terasom, ljudi za stolovima. Opa, imamo nekakav restoran, moram vidjeti prvom prilikom.
(…)

PAPAGAJ2

Kroz dosadašnjih pet sezona uspjeli su se profilirati i oni i njihovi gosti. Jede se riba, meso i pašte, a ono što im daje posebnost je krušna peć. Rade isključivo sa svježom ribom, ne nabavljaju je zimi da bi u zamrzivaču čekala ljeto, pa se nudi baš ono što je svježe ulovljeno. Tu su, naravno, i škampi i školjke, a povrće velikim dijelom stiže iz vlastitog vrta. Drže se tradicionalnih recepata koje nastoje obogatiti začinima i nekim nesvakidašnjim dodacima.  (…) Više pročitajte u 268. broju Mora.

Napisao: Braslav Karlić
Snimio: Mladen Šćerbe

PAPAGAJ3

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

MennYacht otvorio urede u marinama Dalmacija i Mandalina

13.05.2025

SP za klasu ILCA 7: Filip Jurišić spreman za najvažniju regatu sezone

11.05.2025

Božidar Vukičević: Foto kroničar jadranskog podmorja  

10.05.2025

Beneteau First 44 Performance: Rasni regatni krstaš

09.05.2025

Članovi UPA Rostrum čiste podmorje ispred plaže Bačvice

09.05.2025

U luci Lovište akcija čišćenja podmorja u spomen na kornjaču Kono

08.05.2025

Mini Globe Race: Samci uživaju u tropskome raju otoka Hiva Oa

07.05.2025

U Biogradu otvorena suha marina Pauman

06.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.