Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Le Jardin Šibenik – Kod Nikše u đardinu

Braslav Karlić31.05.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Za stolom u Le Jardin se izmjenjuju sljedovi na francuski način dizajniranih jela poput zubaca s limetom i đumbirom, salate od jastoga s kaparima…

Kad nam je Nikša Bakulić, nakon što je devetnaest sezona kuhao i vodio Konobu a potom Restoran Žakan na Ravnom Žaknu, javio da od tamo odlazi, odmah smo pomislili kako otvara vlastiti restoran. Jer koji bi drugi razlog mogao biti za odlazak chefa s mjesta koje smo češće nazivali Kod Nikše negoli službenim imenom? 

U Kornatima je Nikša Bakulić postao poznat. Prošao put od mladog kuhara s trgovačkih brodova, kuhanja kakvo se u tamošnjim konobama uobičavalo do fine dininga na kurnatarski način. Brusio je talent svakodnevnim opsluživanjem
zahtjevnih gostiju i usavršavajući kuharsko umijeće u Parizu u Le Cordon Bleu. Bitno je pridonio izrastanju stare konobe na Žaknu u prestižni restoran u kojem se nije zaboravila niti obična i odlična lokalna spiza.

A kako smo u Kornate odlazili s proljeća ili u jesen kad minu gužve često bismo s njime sjeli. Pa se uz čašu hladnog debita raspričali o ribi, ulju, vinu i ljepoti koja nas okružuje. Za to vrijeme su se za stolom izmjenjivali sljedovi onako na francuski, dizajniranih jela. Poput zubaca s limetom i đumbirom ili salate od jastoga s kaparima, lukom i rajčicama. Pa tartara od orade sa sjemenkama sezama i reduciranim umakom od soje i škampa u tempuri s mariniranim lukom i pinjolima. Ili rižota od jastoga sa šafranom, poširanog filea od orade s crnom palentom i emulzijom od maslinova ulja te crnog maništruna od sipe i pečenog filea brancina s povrćem i krumpirima…

Tartar od brancina
Ceviche s kozicama

Kad nam je priznao da je došlo vrijeme da se okuša u vlastitom restoranu koji je prošlog proljeća otvorio na rivi u Šibeniku, pao je dogovor da ga posjetimo dok bude uhodavao kuhinju. I da zajedno objedujemo u Le Jardin tik uz šibenski đardin kojem zahvaljuje ime. Dogovor valja poštovati pa smo se jednog od prvih proljetnih dana zatekli u krasnom prostoru što bijaše dijelom franjevačkog samostana. Sjedili smo na suncem obasjanoj terasi s koje puca pogled na šibensku luku i kanal Sv. Ante.

Salata od jastoga
Marinirani brancin s đumbirom i limetom

Tu su nam Nikša Bakulić i njegov prijatelj i tadašnji poslovni partner Tomislav Rakić kazivali kako će Le Jardin biti urbana nadogradnja Nikšine kuhinje. Koja će se i nadalje u najvećoj mjeri inspirirati morem, ribom i svime što iz mora stiže i autohtonim povrćem. A tek potom mesnim jelima poput vrhunskog tartar bifteka, guščje jetre ili pačjih prsa. Bit će sezonski obilježena, a osim jela u Le Jardin brinut će se i za ugođaj lišen gužve, hektike ili kakvog pretjerivanja. Nisu smetnuli s uma da je dobar restoran mjesto uživanja u hrani ali i prostor druženja pa će organizirati i večeri vinara, poezije ili glazbe.

Maništrun od sipe sa slanutkom i bobom
Hobotnica alla veneziana s palentom i pekorino sirom

Krasno smo se proveli u društvu Nikša Bakulić i Tomislav. Uživali smo u jelu, najavili se prvom sljedećom prilikom kad dođemo u Šibenik. 

U međuvremenu, Le Jardin je otvoren, uspješno je odradio prvu godinu i započeo drugu sezonu. Šibenik je dobio još jedno mjesto na kojem se odlično i u krasnom okruženju jede. Mi vam ovdje podastiremo snimke delicija našeg prvog blagovanja u Le Jardinu.

Krakovi hobotnice, pire od boba s mentom

PREPORUČAMO

Stancija Kumparička

Peskarija Vis

Pojoda za Višku!

Otvorena Peskarija Vis

Vitaceae Trstenik: kad ribar spravlja objed

Seosko domaćinstvo Ficović: Blago Božje Malostonskog kanala

NAJNOVIJE

SP za klasu ILCA 7: Filip Jurišić spreman za najvažniju regatu sezone

11.05.2025

Božidar Vukičević: Foto kroničar jadranskog podmorja  

10.05.2025

Beneteau First 44 Performance: Rasni regatni krstaš

09.05.2025

Članovi UPA Rostrum čiste podmorje ispred plaže Bačvice

09.05.2025

U luci Lovište akcija čišćenja podmorja u spomen na kornjaču Kono

08.05.2025

Mini Globe Race: Samci uživaju u tropskome raju otoka Hiva Oa

07.05.2025

U Biogradu otvorena suha marina Pauman

06.05.2025

Počelo izvlačenje 56-metarske jahte Bayesian potonule kod Palerma

06.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.