Za stolom u Le Jardin se izmjenjuju sljedovi na francuski način dizajniranih jela poput zubaca s limetom i đumbirom, salate od jastoga s kaparima…
Kad nam je Nikša Bakulić, nakon što je devetnaest sezona kuhao i vodio Konobu a potom Restoran Žakan na Ravnom Žaknu, javio da od tamo odlazi, odmah smo pomislili kako otvara vlastiti restoran. Jer koji bi drugi razlog mogao biti za odlazak chefa s mjesta koje smo češće nazivali Kod Nikše negoli službenim imenom?
U Kornatima je Nikša Bakulić postao poznat. Prošao put od mladog kuhara s trgovačkih brodova, kuhanja kakvo se u tamošnjim konobama uobičavalo do fine dininga na kurnatarski način. Brusio je talent svakodnevnim opsluživanjem
zahtjevnih gostiju i usavršavajući kuharsko umijeće u Parizu u Le Cordon Bleu. Bitno je pridonio izrastanju stare konobe na Žaknu u prestižni restoran u kojem se nije zaboravila niti obična i odlična lokalna spiza.
A kako smo u Kornate odlazili s proljeća ili u jesen kad minu gužve često bismo s njime sjeli. Pa se uz čašu hladnog debita raspričali o ribi, ulju, vinu i ljepoti koja nas okružuje. Za to vrijeme su se za stolom izmjenjivali sljedovi onako na francuski, dizajniranih jela. Poput zubaca s limetom i đumbirom ili salate od jastoga s kaparima, lukom i rajčicama. Pa tartara od orade sa sjemenkama sezama i reduciranim umakom od soje i škampa u tempuri s mariniranim lukom i pinjolima. Ili rižota od jastoga sa šafranom, poširanog filea od orade s crnom palentom i emulzijom od maslinova ulja te crnog maništruna od sipe i pečenog filea brancina s povrćem i krumpirima…
Kad nam je priznao da je došlo vrijeme da se okuša u vlastitom restoranu koji je prošlog proljeća otvorio na rivi u Šibeniku, pao je dogovor da ga posjetimo dok bude uhodavao kuhinju. I da zajedno objedujemo u Le Jardin tik uz šibenski đardin kojem zahvaljuje ime. Dogovor valja poštovati pa smo se jednog od prvih proljetnih dana zatekli u krasnom prostoru što bijaše dijelom franjevačkog samostana. Sjedili smo na suncem obasjanoj terasi s koje puca pogled na šibensku luku i kanal Sv. Ante.
Tu su nam Nikša Bakulić i njegov prijatelj i tadašnji poslovni partner Tomislav Rakić kazivali kako će Le Jardin biti urbana nadogradnja Nikšine kuhinje. Koja će se i nadalje u najvećoj mjeri inspirirati morem, ribom i svime što iz mora stiže i autohtonim povrćem. A tek potom mesnim jelima poput vrhunskog tartar bifteka, guščje jetre ili pačjih prsa. Bit će sezonski obilježena, a osim jela u Le Jardin brinut će se i za ugođaj lišen gužve, hektike ili kakvog pretjerivanja. Nisu smetnuli s uma da je dobar restoran mjesto uživanja u hrani ali i prostor druženja pa će organizirati i večeri vinara, poezije ili glazbe.
Krasno smo se proveli u društvu Nikša Bakulić i Tomislav. Uživali smo u jelu, najavili se prvom sljedećom prilikom kad dođemo u Šibenik.
U međuvremenu, Le Jardin je otvoren, uspješno je odradio prvu godinu i započeo drugu sezonu. Šibenik je dobio još jedno mjesto na kojem se odlično i u krasnom okruženju jede. Mi vam ovdje podastiremo snimke delicija našeg prvog blagovanja u Le Jardinu.