Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Janjetina s bižima

Jagor Čop12.06.2019
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Biži, regionalni dalmatinski naziv za grašak, brzo se širi Hrvatskom zahvaljujući ukusnim jelima u kojima dolazi kao glavni sastojak ili kao dodatak koji daje prepoznatljiv miris, izgled i nadasve okus. Spada među najstarije kultivirane biljke koje je čovjek koristio u svojoj prehrani. Znanstvenici dvoje o njegovom podrijetlu, ali prevladava mišljenje da je uzgajan oko 8000 godina pr. Kr. (tada su pripitomljene ovce i koze) na području plodnog polumjeseca, što je naziv za veliko područje (visorav­ni) od Levanta preko Male Azije do Kurdistana te južno od Kaspijskog jezera, te se odatle proširio i prema Istoku i Zapadu. Začuđuje da stari Egipćani nisu znali za grašak (možda zbog pretoplog podneblja), a kažu da ga ni Hebreji nisu poznavali. Zato su ga uvelike koristili Grci, a u starome Rimu je namirnica koja se priprema po mnogim istančanim recepturama. Tako je tadašnja kulinarska sveznalica Apicije u svojoj kuharici posvetio posebno poglavlje grašku. Nudi on grašak s porilukom, kimom, tučenim paprom, miloduhom, bosiljkom, pinjolima, mravincem, vriskom, lukom i kapulom, maslinovim uljem, vinom, prošekom, kvasinom, medom, garumom (antički začin), i drugim začinima, ali i sa svinjskim želucem, s drozdovima ili nekim drugim malim pticama, s piletinom, šunkom, pilećim jetricama, kuhanim mozgom (svinjskim), s jajima i posebno zanimljivo sa sipama! Ovo sa sipama bi trebalo probati, ali nekom drugom zgodom! Dakako, u mješavini raznih začina i tko zna kakvih sve dodataka našla bi se i teletina i janjetina. Vjerojatno se i prije mladi grašak sljubio s janjetinom, ali nemamo o tome zapisa, a Rim je šireći se po tada poznatome svijetu u sve kutke donio i kulturu uživanja u jelima svojih gastronoma, bonkulovića. Tako se i janjetina s bižima proširila po cijelome Sredozemlju. Naravno, različite kulture, različiti ljudi, različite ćudi i različiti ukusi pa je i svaka kuhinja ovome jelu dala svoj specifični pečat. Tako se i na našem malom jadranskom području, štoviše suzimo li ga još na dalmatinsko područje gdje je ovo jelo tradicionalno i duboko ukorijenjeno u ovdašnju kuhinju, uočavaju bitne razlike od mjesta do mjesta pa i od kuće do kuće. Dakle, kad budete pripremali ovo vrhunsko jelo, dodajte i svoju kreaciju i ne ustručavajte se prilagoditi ga svom ukusu i prohtjevima.

spiza_2

spiza_3

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

SP za klasu ILCA 7: Filip Jurišić spreman za najvažniju regatu sezone

11.05.2025

Božidar Vukičević: Foto kroničar jadranskog podmorja  

10.05.2025

Beneteau First 44 Performance: Rasni regatni krstaš

09.05.2025

Članovi UPA Rostrum čiste podmorje ispred plaže Bačvice

09.05.2025

U luci Lovište akcija čišćenja podmorja u spomen na kornjaču Kono

08.05.2025

Mini Globe Race: Samci uživaju u tropskome raju otoka Hiva Oa

07.05.2025

U Biogradu otvorena suha marina Pauman

06.05.2025

Počelo izvlačenje 56-metarske jahte Bayesian potonule kod Palerma

06.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.