Biži, regionalni dalmatinski naziv za grašak, brzo se širi Hrvatskom zahvaljujući ukusnim jelima u kojima dolazi kao glavni sastojak ili kao dodatak koji daje prepoznatljiv miris, izgled i nadasve okus. Spada među najstarije kultivirane biljke koje je čovjek koristio u svojoj prehrani. Znanstvenici dvoje o njegovom podrijetlu, ali prevladava mišljenje da je uzgajan oko 8000 godina pr. Kr. (tada su pripitomljene ovce i koze) na području plodnog polumjeseca, što je naziv za veliko područje (visoravni) od Levanta preko Male Azije do Kurdistana te južno od Kaspijskog jezera, te se odatle proširio i prema Istoku i Zapadu. Začuđuje da stari Egipćani nisu znali za grašak (možda zbog pretoplog podneblja), a kažu da ga ni Hebreji nisu poznavali. Zato su ga uvelike koristili Grci, a u starome Rimu je namirnica koja se priprema po mnogim istančanim recepturama. Tako je tadašnja kulinarska sveznalica Apicije u svojoj kuharici posvetio posebno poglavlje grašku. Nudi on grašak s porilukom, kimom, tučenim paprom, miloduhom, bosiljkom, pinjolima, mravincem, vriskom, lukom i kapulom, maslinovim uljem, vinom, prošekom, kvasinom, medom, garumom (antički začin), i drugim začinima, ali i sa svinjskim želucem, s drozdovima ili nekim drugim malim pticama, s piletinom, šunkom, pilećim jetricama, kuhanim mozgom (svinjskim), s jajima i posebno zanimljivo sa sipama! Ovo sa sipama bi trebalo probati, ali nekom drugom zgodom! Dakako, u mješavini raznih začina i tko zna kakvih sve dodataka našla bi se i teletina i janjetina. Vjerojatno se i prije mladi grašak sljubio s janjetinom, ali nemamo o tome zapisa, a Rim je šireći se po tada poznatome svijetu u sve kutke donio i kulturu uživanja u jelima svojih gastronoma, bonkulovića. Tako se i janjetina s bižima proširila po cijelome Sredozemlju. Naravno, različite kulture, različiti ljudi, različite ćudi i različiti ukusi pa je i svaka kuhinja ovome jelu dala svoj specifični pečat. Tako se i na našem malom jadranskom području, štoviše suzimo li ga još na dalmatinsko područje gdje je ovo jelo tradicionalno i duboko ukorijenjeno u ovdašnju kuhinju, uočavaju bitne razlike od mjesta do mjesta pa i od kuće do kuće. Dakle, kad budete pripremali ovo vrhunsko jelo, dodajte i svoju kreaciju i ne ustručavajte se prilagoditi ga svom ukusu i prohtjevima.