Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Grdobina na gradele

Marko Vučetić21.08.2025
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email
Grdobina na gradele s krompirima

Ima čisto, snježno bijelo, kompaktno meso. Grdobina na gradele je za polizat prste.

Neka vas njena ružnoća ne udalji od izvrsnog, nesvakidašnjeg ribljeg zalogaja. Grdobini, na što upućuje sam njezin naziv, nema premca u ružnoći u Jadranskome pa ni u Sredozemnome moru. Moguće da se s ovom rugobom ne mogu takmičiti ni ružne ribe drugih oceana i mora. Bez obzira na tako odbojan izgled nemojte je tek olako zaobići na ribarnicama.

Ima veliku glavu s ogromnim ustima iz kojih vire prema ždrijelu svinuti oštri zubi te mali zdepasti rep. Sve prekriveno crnom ili smeđom sluzavom kožom učinit će vam se da tu nema ničega vrijednog gurmanskoga zalogaja. Prevarili bi se! Uobičajeno je da se ova riba sprema na brujet, gregadu, peče u pećnici. A može i ispod peke s krumpirom i raznim dodatcima. Omiljeni je i pohani zalogaj. Mmeđutim danas vam predlažemo, neuobičajeno, grdobinu u komadu pečenu na gradele.

Očišćena grdobina pripremljena za gradele; photo Marko Vučetić

Priprema za gradele

Nabavite grdobinu mase 1 do 1,5 kilograma. Zamolite prodavača na ribarnici da joj oguli kožu. Ako on to nije učinio onda vi ogulite crnu tanku opnu koja omata trbušnu šupljinu.  Nije zahtjevno ni cijelu kožu oguliti jer lako se „svlači“. Ukazat će vam se čisto, snježno bijelo, kompaktno meso. I nimalo nevažno, bez kostiju, osim kralježnice. 

Odvojite, odrežite, glavu od trupa. Glavu pospremite (kao i želudac kojeg ostružite). Poslužit će za dobar riblji temeljac ili kao dodatak brujetu ili gregadi. Ostatak, rep pa sve do prsnih peraja pripremite za pečenje. Neki ovaj dio ribe vole narezati na fete (kriške, šnite) prst, dva debele pa ih tako peči na gradele. Ali ovoga puta probajte nešto drugo. Oštrim nožem zarežite, ali ne preduboko, s obje strane (lijevo, desno) kralježnice s trbušne strane ribe. Sve dobro posolite i zapaprite. Pouljite maslinovim uljem. Peči ćete sve u jednome komadu!

Samo za majstore

Što se tiče žeravice tu vas čeka zahtjevniji posao. Meso ove ribe sadrži dosta tekućine koja se cijedi na žeravicu. Zato morate imati u pričuvi žeravice koju ćete dodati pod ribu kad se prvi sloj počne gasiti. Ako treba podignite gradele da riba naglo ne zagori. Sad je sve u vašim rukama i umijeću. Budite strpljivi i motrite cijedi li se još tekućina iz ribe ili ne! Ovo je vrlo važno jer grdobinu na gradele ne smijete ostaviti da se u potpunosti iscijedi. U tom slučaju bit će neukusna i suha. A ne smije ni u mesu ostati previše tekućine jer neće imati poželjan okus i gastronomski užitak.

Grdobina na gradele – treba je znati ispeći; photo Marko Vučetić

Pred kraj pečenja stavite koju fetu kruha poškropljenu maslinovim uljem da se preprži na žeravici. Dakako, uz jelo je poželjna sezonska salata. Obično se ribu kad je pečena još malo poulji. Ali ako ste sve dobro napravili u ovome slučaju za divno čudo to i nije neophodno.

P.S.

Ako vam je ostalo pečene grdobine od ručka iskoristite ostatke i pripremite ukusan rižot. Možete iskoristiti i kosti (kralježnicu) dakako ako je niste oglodali. Pripremajući rižot upotrijebite svoju maštu ili pričekajte do nekog sljedećeg napisa u Moru.

Sastojci:

cijela grdobina od oko 1 – 1,5 kg

sol

papar

maslinovo ulje

dovoljno žeravice

PREPORUČAMO

Gof ispod lažne peke

Korčula: riblji bistro Nigra

Mateja Jagar – Vinarija Dobravac

Lešo bob: Gore Bog, a dole bob!

Zubatac na gradele 

Martinis Marchi na Šolti ugostila Wine & Friends 2025

NAJNOVIJE

SP Zvijezda: Danas bez jedrenja, Negri i Lambertenghi vode nakon dva plova

10.09.2025

Bayesian: Mornar Griffiths priznao propust koji je doveo do katastrofe

09.09.2025

PH Optimist: Juraj Lencović i Vita Erceg novi su prvaci Hrvatske

08.09.2025

Sutra počinje 47. Cannes Yachting Festival

08.09.2025

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

08.09.2025

Vrgada – otok od crvenice

07.09.2025

Croatel Cup / PH Zvijezda: Stipanović i Bilić pobijedili ispred Mišure i Barača

05.09.2025

Losinava 2025: Festival jedrenja, kulturne baštine i pomorske tradicije

05.09.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.