U ozračju blagdana podsjećamo se Pjatance Gustozog đira. Prigodne recepte jela koje su nam podarili neki od najboljih jadranskih kuharica i kuhara.
Ni začina preko načina kaže naš dobri dundo Marko Prižmić. I Danilo Skoko reći će da su blagdani što nam dohode dobra prigoda da si damo malo truda pa da bez pretjeranog troška ugodimo nepcu i našim ukućanima. Nisu nas zaboravili ni kogoti Tonči Jurica i gospođe Vesna Brajčić i Danijela Živković koji su nam podarili recepte svojih jela i slastice. Potrebno su samo vrijeme, strpljenje i svježe namirnice. Pripremimo li ih pažljivo i s ljubavlju, kako to rade prvaci našeg Gustozog đira, bit će mnogo radosti oko stola u našim domovima. A potom s proljeća iduće godine nanovo njima u pohode.
POJORSKI BRONZINIĆ
Restoran Pojoda, Kut, otok Vis

Sastojci: ½ kg leće, ½ kg ječma, 3 kapule (luka), češnjak, peršin, 1 kg liganja, lovor, konšerva (koncentrat rajčice), 1 dl bijelog vina
Potrebno je skuhati odvojeno ½ kg leće i ½ kg ječma zajedno s po 1 sjeckanom većom kapulom, nekoliko režnjeva češnjaka i stručkom sjeckanoga peršina. Posebno na maslinovom ulju zažutiti zajedno s 1 sjeckanom kapulom po 1 kg očišćenih liganja narezanih na trake pa pirjati s 2 lista lovora, konšervom, podlijevajući bijelim vinom. Kada sve ugusti, spojiti s kuhanim ječmom i lećom, posoliti, popariti, podliti s malo maslinova ulja pa služiti vruće ili hladno.
KOZICE dunda Marka Prižmića
Restoran Kod Marka, Luka Šipanska, otok Šipan

Sastojci: 1 kg kozica, 1 glavica češnjaka, maslinovo ulje, 1 dl octa, papar i sol
Kozice dobro oprati i osušiti. Praznu tavu jako zagrijati, potom staviti ulje i dodati kozice. Ako tava nije dovoljno velika, raditi u dijelovima. Kada počnu kozice crveniti, ubaciti češnjak (cijeli izrezan na najtanje kriške). Promiješati sve zajedno i dodati jaki ocat.
RAVIOLI SA ŠKAMPIMA U BISKU
Konoba Batelina, Banjole

Sastojci: Smjesa za punjenje: 1 kg škampa ili kozica, 50 g luka, malo češnjaka i peršina, krušne mrvice, sol, papar
Tijesto za raviole: 100 g oštrog brašna, 1 jaje, 1 žlica vode, ½ čajne žlice morske alge spiruline u prahu
Umak: glave i ljušture škampa ili kozica, korjenasto povrće: luk, celer, mrkva, krumpir, koncentrat rajčice, 2 dl bijelog vina, sol, papar
Potrebno je očistiti repove škampa ili kozica te odvojiti glave i ljušture. Čiste repiće narezati na sitno i zamiješati s prethodno dinstanim lukom, kosanim češnjakom, peršinom, krušnim mrvicama, soli i paprom. Staviti smjesu u dresir vrećicu iz koje će se puniti ravioli. Umijesiti i razvaljati tijesto za raviole, što je tanje moguće. Oblikovati forme kvadrata 8 x 8 cm. Puniti raviole smjesom i zatvoriti u piramidu.
U međuvremenu za bisk (reducirani umak od glava i ljuštura) na maslinovu ulju zapeći glave i ljušture prethodno očišćenih škampa ili kozica. Dodati korjenasto povrće sjeckano na kockice i sve skupa dinstati desetak minuta. Dodati čajnu žlicu koncentrata rajčice i podliti vinom. Kada vino ispari, prekriti toplim ribljim temeljcem ili vodom te kuhati sat vremena. Samljeti sve skupa u blenderu, procijediti kroz fino cjedilo te procijeđenu tekućinu dokuhati do željene gustoće. Začiniti. Talog baciti.
Punjene i zatvorene raviole kuhati oko 8 minuta. Složiti u duboki tanjur i preliti vrućim biskom.
TUNA GENOVESE
Restoran Triton, Zaklopatica, Otok Lastovo

Sastojci: 1 file tune, krupna sol, 3-4 prstohvata brašna, 1 fjelica češnjaka (režanj), 1 rajčica, sol i papar, tjestenina
File tune izrezan na manje kockice začiniti krupnom soli. Posuti s
3-4 prstohvata oštrog brašna. Na maslinovo ulje staviti češnjak u komadu ili isjeckan da zamiriše ulje i dodati rajčicu isjeckanu na kockice 1 minutu. Dodati tunu. Okrenuti par puta na blažoj vatri i povezati žličicom gustog vrhnja. Začiniti solju i paprom prema želji te dodati vode od kuhanja tjestenine. U pripremljeni umak ubaciti skuhanu tjesteninu i povezati.
VANILICE
Restoran Porat, Zaton, Šibenik

Sastojci: 250 g brašna, 2 vanilije, 100 g šećera, 2 žumanjka, 200 g maslaca, 100 g badema
Umijesiti tijesto i oblikovati rukom kiflice. Peći na papiru za pečenje na 170°C 15 minuta. Tople pažljivo uvaljati u šećer u prahu s vanilijom.
Snimio: Mladen Šćerbe u Mitan Marini. Tanjuri Artesano, podmetač Corona i Toy’s božićne zdjelice te pladanj Bella Forma.