Kad su se u kući radili medenjaci sve su kuće u susjedstvu, ma i okolne kale, neodoljivo mirisale na med, cimet, klinčiće, muškatni orah, limun i tko zna koji još sastojak, a koji je samo domaćica znala. Dakako svi su se mirisi stapali u jedinstven gust miomiris koji se rastezao i gotovo ljepljivo slijevao niza skale sve do rive. Ako su se pekli medenjaci to je značilo da je domaćica bila posebno nadahnuta što je htjela pokazati susjedstvu, ili je bilo vrijeme (štajun) od medenjaka (obično oko Božića) ili je nekome od ukućana trebala brza ljekovita okrjepa! Da, da, medenjaci su ljekoviti kolačići! Ljekovitost je medenjacima davao med, ali i ne samo on. Vjerovalo se da su i mnogi od upotrijebljenih začina također ljekoviti. Osim začina gotovo jednako ljekovita kao i med je i svinjska mast. Iako se u nekim krajevima umjesto masti upotrebljava maslac ili maslinovo ulje, kad se medenjacima htjelo udahnuti dodatno ljekovito svojstvo koje će na dulje staze kod slabašnih izazvati čilost, srčanost i opće snaženje organizma, dodavale su se dvije, tri pune velike žlice svinjske masti. Ipak, med je temelj svega!