Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Lignje podušene

Jagor Čop03.12.2021
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Lignje podušene

Cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti. Kad se mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove.

Ribari lignje spremaju na više načina. One veće rado će pripremiti na crni rižot. Mogu se pripremiti i na brujet (brudet) ponekad s kvasinom, ponekad s vinom. Može ih se kuhati lešo sa ili bez krumpira. One manje rado će peći na gradele. One još manje frigat će (pržiti) na ulju. I ova priprema ima više varijanti koje završavaju s pirjanjem, primjerice u vinu i sl. Ostaju još one najmanje, e te ribar čuva samo za sebe i kako će ih pripremiti samo on zna. U ribarskoj porodici nisu se pripremale punjene lignje, naprosto nije im trebalo “poboljšavati” okus raznim dodacima. Zadržimo se ovoga puta na onim pečenima na žaru na gradelama.

Baš za ovaj odabir imamo dobar razlog. U kratkotrajnom lignjolovu s prijateljem, dok smo kratili vrijeme čekajući pogodan trenutak za dizanje mreže, ulovili smo dvije lignje. Svatko po jednu. Nisu bile male, a ni bogzna koliko velike. Rekli bi, taman! (…) Više pročitajte u 263. broju Mora.

Napisao i snimio: Marko Vučetić

PREPORUČAMO

Intervju: Nikola Bašić

More 284

More 283

More 282

More 281

More 280

NAJNOVIJE

Long Beach OCR: Jurišić i Dolenc jedre na olimpijskom polju u Los Angelesu

15.07.2025

Ivan Bulaja novi je glavni trener američkog SailGP tima!

14.07.2025

SP Moth: Enzo Balanger najbolji na Gardi

14.07.2025

Grupa Beneteau: što kaže USB banka o kretanjima na tržištu

12.07.2025

Luna Rossa će na 38. America’s Cupu jedriti pod zastavom kluba iz Napulja

11.07.2025

Vrboska: otvara se Ribarski muzej

10.07.2025

Mitan marina: benzinska postaja – novosti

10.07.2025

SP za klasu Moth: Šime Fantela solidno otvorio regatu

10.07.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.