Dalmatinski kupus, zeleni kupus ili domaći kupus, teško da ćete pod ovim nazivima otkriti o kojem se kupusu radi. Još zamršenije je sa znanstvenim, latinskim nazivima koji su se kroz povijest često mijenjali pa i za različite vrste, podvrste, varijetete, subvarijetete ili ekotipove jednaki nazivi primjenjivali. Uz to mnogobrojni uzgojni oblici nisu ni dovoljno istraženi ni zabilježeni. Ni to nije sve. Uzgojni oblici se međusobno križaju i stvaraju nove barem ekotipove, a u križanju vjerojatno treba dodati i utjecaj pravog divljeg kupusa kojeg ima po našim srednjodalmatinskim otocima. Sve u svemu kupusijada! Od pet latinskih oblika naziva za kupus brassica, caulis, cyma, viridia i broccus razvili su se brojni nazivi u romanskim i slavenskim jezicima i njihova je isprepletenost u pučkom nazivlju gotovo nerazmrsiva. Od onog prvog naziva je današnji stručni naziv Brassica, a uz dodatak oleracea var. acephala pod njim se krije, s mnogim drugima, i naš dalmatinski, zeleni, domaći kupus ili raštika! Dođete li u ljetno doba u blizinu nekog otočkog polja, vrta ili povrtnjaka uz njegove rubove uočit ćete mesnate stapke na čijim vrhovima životare polusuhi veliki izblijedjeli sivozeleni listovi. Neke će biljke biti potpuno suhe, a iz njihova vrha strše sasušene tanke „grančice“ na kojima su male mahune sa sjemenom. Maestral ih lamata i raznosi sjeme, a na jesen ili u rano proljeće kad padnu kiše niknut će nove biljke. Dođete li u jesen biljka će se zazeleniti i na stapki (deblu) izbaciti mlade listove, a da bi to i učinila prvo se krajem ljeta otrgnu stari listovi. U proljeće biljka buja mladim listovima, a iz središta izrastu cvjetne „grančice“ na kojima se pojave žarko žuti cvjetovi. Ovo je dvogodišnja ili višegodišnja biljka što ovisi o uvjetima u kojima raste. Naraste do metra visine, ponekad dva do tri metra. Stari, veliki i žilavi listovi koriste se kao stočna hrana posebno omiljena magarcima, tovarima, pa se ovaj kupus ponekad naziva i tovorski kupus. Ovi se listovi mogu iskoristiti i kao ljekoviti oblozi. Da bi ljekovitost lista bila učinkovita potrebno je oštrim nožem s donje strane lista površinski zarezati žilice ili još bolje lagano tuči kuhinjskim batom da se otvore. Može se list i narezati. Ostavite desetak minuta da se formira ljekovit i antikancerogeni spoj (sulforaphane) te stavite na dio tijela koji liječite. Zbog istog razloga dobro je i prije kuhanja kupus narezati.