U Prirodoslovnom muzeju u Splitu danas je otvorena izložba „Invazija“, o invazivnim vrstama na području Splitsko Dalmatinske Županije.
Izložba otkriva svijet flore i faune koja je pristigla iz drugih krajeva svijeta, a ugrožava prirodu, gospodarstvo i zdravlje ljudi. Kroz multimedijalni prikaz, video projekcije, preparate i žive primjerke, posjetitelji su mogli vidjeti veliki broj stranih invazivnih vrsta koje su sada na našem području.
I kroz izložbu „Invazija“ saznati kako su tu dospjele, kako se šire te što možemo učiniti da umanjimo njihov štetan utjecaj.

Vatrenjača tamani autohtone vrste
Značajan dio izložbe „Invazija“ posvećen je morskim invazivnim vrstama. Koje od njih su najopasnije, otkrila nam je Fedra Dokoza, kustosica Prirodoslovnog muzeja:
- Vatrenjača je definitivno najopasnija, jer zabilježeno je da radi vrlo velike probleme u područjima koja je već naselila. U nas još ne radi značajne probleme, ali očekuje se da hoće. Zabilježena je prvi puta na Visu 2021. i otad se proširila na gotovo cijeli južni Jadran. A sjevernije se proširila do Telaščice. Očekuje se da će za godinu ili dvije pokrivati cijeli Jadran i da će raditi velike probleme.
Vatrenjača, ili Lion Fish, invazivna je i opasna jer je riječ o vrsti koja se vrlo brzo razmnožava. Otrovna je na dodir i predator je koji jede sve na što naiđe.
- Vatrenjača ne bira, proždire sve. Naše autohtone vrste ne mogu joj konkurirati i ona će ih sve više potiskivati. U drugim zemljama u koje je došla, tijekom svakog ribolova ili zarona nastoji se ukloniti što više primjeraka vatrenjače. To će se morati početi raditi i u Hrvatskoj – kazala je Dokoza.

Plavi rak – brz, opasan i ukusan
Valja napomenuti da nisu sve strane vrste koje su došle u Jadran invazivne. Neke vrste, poput primjerice papigače, koje puno ima na Visu, udomaćile su se i ne rade štetu. Vatrenjača je jedna od rijetkih invazivnih vrsta koja radi izrazitu štetu. Pojavile su se i neke druge vrste, kao mramorna riba ili trumpetača, ali one još nisu službeno proglašene invazivnim vrstama. Da bi bila neka vrsta bila proglašena invazivnom, mora raditi štetu. Gospodarsku, ekonomsku ili zdravstvenu.
Već dugi niz godina, invazivna vrsta u Jadranu je Atlantski plavi rak. To je dekapodni rak iz porodice Portunoidea, čiji je zadnji par nogu preobražen u plivajuća krilca. To mu omogućuje brzo i agilno kretanje kroz vodu. Plavi rak je oportunistički predator koji intenzivno lovi ribe, školjke i druge bezkralježnjake. Time smanjuje brojnost autohtonih vrsta i mijenja strukturu lokalnih zajednica. Osobito u plitkim priobalnim i estuarijskim područjima.

- Situacija s plavim rakom je problematična, naročito južnije, u području oko Neretve. Primjerci koje smo ovdje izložili su iz Cetine, tako da su i ovdje postali problem. Ustanove kao što je More i krš rade na uklanjanju većih primjeraka posebnim vršama, jer oni su isto vrlo proždrljivi i jedu lokalne vrste – objasnila je Fedra Dokoza.

Alga Stipodium sigla iz Indijskog oceana
Na izložbi „Invazija“ predstavljene su i invazivne vrste algi u Jadranu. Naročito opasna je alga Stipodium schimperi, koja je ove godine pokrila cijelo dno komiškog zaljeva. To je makroskopska smeđa alga listolikog, lepezastog oblika, talusa promjera do 40 cm. Ova vrsta je zavičajna u zapadnom dijelu Indijskog oceana, uz istočnu stranu Afrike. U Sredozemlje je najvjerojatnije dospjela prolaskom kroz Sueski kanal.
- Ova godina bila je zanimljiva kada su alge u pitanju. Stipodium je alga koja se pojavila prije par godina, a ove godine je baš buknula njena populacija na Visu. Naročito u komiškoj uvali, gdje je trenutno sve pokriveno tom algom. To dno prije je bilo pokriveno drugim algama i spužvama, ali Stipodium je sve istisnuo. U Komiži je stanje baš problematično. Što se tiče Caulerpe, ona je već dugo kod nas prisutna i radi probleme, ali nekako smo se na nju već navikli. Najviše ugrožava posidoniju – kazala je Fedra Dokoza.

Kustosicu smo upitali postoji li neki pozitivan aspekt širenja stranih, odnosno invazivnih vrsta u Jadranu:
- Gotovo sve te vrste koje su došle kod nas mogu se jesti. Restorani u Splitu počeli su tako servirati plavoga raka koji je jako ukusan. Ukusan je i Lion Fish, koji ima meso kao škarpina. Kada se uklone otrovne bolje može se pripremiti i jesti. Tako da je i to način za kontrolu populacije tih vrsta – zaključila je Fedra Dokoza.


