Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Pjatance Gustozog đira

Braslav Karlić23.12.2024
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email
Blagdanski stol

U ozračju blagdana podsjećamo se Pjatance Gustozog đira. Prigodne recepte jela koje su nam podarili neki od najboljih jadranskih kuharica i kuhara.

Ni začina preko načina kaže naš dobri dundo Marko Prižmić. I Danilo Skoko reći će da su blagdani što nam dohode dobra prigoda da si damo malo truda pa da bez pretjeranog troška ugodimo nepcu i našim ukućanima. Nisu nas zaboravili ni kogoti Tonči Jurica i gospođe Vesna Brajčić i Danijela Živković koji su nam podarili recepte svojih jela i slastice. Potrebno su samo vrijeme, strpljenje i svježe namirnice. Pripremimo li ih pažljivo i s ljubavlju, kako to rade prvaci našeg Gustozog đira, bit će mnogo radosti oko stola u našim domovima. A potom s proljeća iduće godine nanovo njima u pohode. 

POJORSKI BRONZINIĆ

Restoran Pojoda, Kut, otok Vis

Pojorski bronzinić, Pojoda; More magazin

Sastojci: ½ kg leće, ½ kg ječma, 3 kapule (luka), češnjak, peršin, 1 kg liganja, lovor, konšerva (koncentrat rajčice), 1 dl bijelog vina

Potrebno je skuhati odvojeno ½ kg leće i ½ kg ječma zajedno s po 1 sjeckanom većom kapulom, nekoliko režnjeva češnjaka i stručkom sjeckanoga peršina. Posebno na maslinovom ulju zažutiti zajedno s 1 sjeckanom kapulom po 1 kg očišćenih liganja narezanih na trake pa pirjati s 2 lista lovora, konšervom, podlijevajući bijelim vinom. Kada sve ugusti, spojiti s kuhanim ječmom i lećom, posoliti, popariti, podliti s malo maslinova ulja pa služiti vruće ili hladno.

KOZICE dunda Marka Prižmića

Restoran Kod Marka, Luka Šipanska, otok Šipan

Kozice dunda Marka; More magazin

Sastojci: 1 kg kozica, 1 glavica češnjaka, maslinovo ulje, 1 dl octa, papar i sol

Kozice dobro oprati i osušiti. Praznu tavu jako zagrijati, potom staviti ulje i dodati kozice. Ako tava nije dovoljno velika, raditi u dijelovima. Kada počnu kozice crveniti, ubaciti češnjak (cijeli izrezan na najtanje kriške). Promiješati sve zajedno i dodati jaki ocat.

RAVIOLI SA ŠKAMPIMA U BISKU

Konoba Batelina, Banjole

Ravioli sa škampima, Batelina; More magazin

Sastojci: Smjesa za punjenje: 1 kg škampa ili kozica, 50 g luka, malo češnjaka i peršina, krušne mrvice, sol, papar

Tijesto za raviole: 100 g oštrog brašna, 1 jaje, 1 žlica vode, ½ čajne žlice morske alge spiruline u prahu

Umak: glave i ljušture škampa ili kozica, korjenasto povrće: luk, celer, mrkva, krumpir, koncentrat rajčice, 2 dl bijelog vina, sol, papar

Potrebno je očistiti repove škampa ili kozica te odvojiti glave i ljušture. Čiste repiće narezati na sitno i zamiješati s prethodno dinstanim lukom, kosanim češnjakom, peršinom, krušnim mrvicama, soli i paprom. Staviti smjesu u dresir vrećicu iz koje će se puniti ravioli. Umijesiti i razvaljati tijesto za raviole, što je tanje moguće. Oblikovati forme kvadrata 8 x 8 cm. Puniti raviole smjesom i zatvoriti u piramidu.

U međuvremenu za bisk (reducirani umak od glava i ljuštura) na maslinovu ulju zapeći glave i ljušture prethodno očišćenih škampa ili kozica. Dodati korjenasto povrće sjeckano na kockice i sve skupa dinstati desetak minuta. Dodati čajnu žlicu koncentrata rajčice i podliti vinom. Kada vino ispari, prekriti toplim ribljim temeljcem ili vodom te kuhati sat vremena. Samljeti sve skupa u blenderu, procijediti kroz fino cjedilo te procijeđenu tekućinu dokuhati do željene gustoće. Začiniti. Talog baciti.

Punjene i zatvorene raviole kuhati oko 8 minuta. Složiti u duboki tanjur i preliti vrućim biskom.

TUNA GENOVESE

Restoran Triton, Zaklopatica, Otok Lastovo

Tuna Genovese, Triton; More magazin

Sastojci: 1 file tune, krupna sol, 3-4 prstohvata brašna, 1 fjelica češnjaka (režanj), 1 rajčica, sol i papar, tjestenina

File tune izrezan na manje kockice začiniti krupnom soli. Posuti s 
3-4 prstohvata oštrog brašna. Na maslinovo ulje staviti češnjak u komadu ili isjeckan da zamiriše ulje i dodati rajčicu isjeckanu na kockice 1 minutu. Dodati tunu. Okrenuti par puta na blažoj vatri i povezati žličicom gustog vrhnja. Začiniti solju i paprom prema želji te dodati vode od kuhanja tjestenine. U pripremljeni umak ubaciti skuhanu tjesteninu i povezati.

VANILICE

Restoran Porat, Zaton, Šibenik

Vanilice, Porat; More magazin

Sastojci: 250 g brašna, 2 vanilije, 100 g šećera, 2 žumanjka, 200 g maslaca, 100 g badema

Umijesiti tijesto i oblikovati rukom kiflice. Peći na papiru za pečenje na 170°C 15 minuta. Tople pažljivo uvaljati u šećer u prahu s vanilijom.

Snimio: Mladen Šćerbe u Mitan Marini. Tanjuri Artesano, podmetač Corona i Toy’s božićne zdjelice te pladanj Bella Forma.

PREPORUČAMO

Protiv krize masom novih modela

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

Marjan se otvara do kraja tjedna!

Gof ispod lažne peke

Svjetske premijere jedrilica u Cannesu 

Korčula: riblji bistro Nigra

NAJNOVIJE

Protiv krize masom novih modela

11.09.2025

SP Zvijezda: Danas bez jedrenja, Negri i Lambertenghi vode nakon dva plova

10.09.2025

Bayesian: Mornar Griffiths priznao propust koji je doveo do katastrofe

09.09.2025

PH Optimist: Juraj Lencović i Vita Erceg novi su prvaci Hrvatske

08.09.2025

Sutra počinje 47. Cannes Yachting Festival

08.09.2025

Franka marine izlaže na Yachting Festivalu Cannes

08.09.2025

Vrgada – otok od crvenice

07.09.2025

Croatel Cup / PH Zvijezda: Stipanović i Bilić pobijedili ispred Mišure i Barača

05.09.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.