Ide zima, grijemo odavno, vratile su se jutarnje magle. U našu zagrebačku redakciju prvi je stigao paket s Korčule. Gospođa Smiljana poslala je kolače za snimanje. Otvaramo kutiju, preplavi nas opojan miris; kupaža lavande, smilja, ružmarina, lovora, kadulje, šipka. Četiri buketića na kutijama s kolačima osvajaju nas od prve, omamljuju i sjećaju na otoke koje smo prošlo ljeto dotaknuli, iskoristili i nevoljko napustili.


Uskoro će Božić, vrijeme namijenjeno najmilijima, doba nostalgičnih sjećanja i kolača. Naši su i tradicijski i moderni ali prije svega otočki. Nažalost, malo je slastičarki koje uspijevaju opstati i održati se u skučenim uvjetima nevelikih sredina. Ogroman je trud, bezbrojna odricanja i golema ljubav, a nagrada… nagrada su tek obožavatelji ispred dućana.


Neke od njih s nama su godinama, druge smo upoznali nedavno, ali sve su zaljubljene u svoj otok, inspirirane njegovim mirisima, okusima i tradicijom, pune energije koju htjeli ili ne prenose na vas. Redakcija nam je danima mirisala na njihove kolače, a nakon što smo ih i okusili red je da ih u ovo blagdansko vrijeme dovedemo k vama, kao inspiraciju i podsjetnik da ih sljedećeg ljeta niti vi ne smijete propustiti.

CUKAR

Jasminka Zambarlin, Komiža, Vis

Plavuša, kolač s biševskim plavcem malim i kolač od rogača Jasminke Zambarlin

Kada dolazite u Komižu, došli ste do kraja. Pred vama je samo more, ali tamo itekako započinju životne priče. Jasminka je svoju ispričala kroz mirise i okuse Visa i sve to upakirala u moderne, osebujne kolače sa željom da svima pokaže što se sve može s rogačem, smokvama, narančama i limunima, bademima i kaduljom. Kolači su to izgledom po posljednjoj modi, umjetnički dizajnirani, ali kada posegnete za njima okus će vas vratiti u djetinjstvo, kada se svaka namirnica osjetila, čokolada je bila samo najbolja, a šećera tek u tragovima.
Plavuša, kolač s plavcem malim s Biševa, bez brašna, s lješnjacima, umotana u sloj kvalitetne čokolade, s višnjama, bijelom i tamnom čokoladom.
Kolač od rogača, bez brašna, s domaćom marmeladom od naranče, rogačem i čokoladom.

CUKARIN, Smiljana Matijaca, Korčula

Sa Smiljanom se družimo više od dvadeset godina, dio je našeg Gustozog đira, energična, zarazno vesela. Uvijek sa svojim kolačima i pričom o njihovom postanku. Nastali po receptima iz starih kuharica svjedoče o bogatoj povijesti Korčule.
Cukarin, suhi kolač s okusom limuna i naranče, rahli Klašun ispunjen je svilenkastom kremom od oraha, Harubica s biskvitom od rogača i oraha, s džemom od naranče i sa dvije ušećerene kore limuna, Amareta je mekani biskvit od badema, dok je kremasta bombica omotana čokoladom i orasima posvećena Marku Polu i bitci u Pelješkom kanalu.

Hvarski medenjok, rabska torta, krčki imbriagoni i presanac

Benediktinke sv. Andrije apostola, Rab

Samostan sv. Andrije apostola utemeljen je početkom 11. stoljeća, a danas u njemu moli i radi osam sestara. Priča se kako su sestre iz samostana koludrica, benediktinke, prvi put pripremile rapsku tortu u 12. stoljeću kada je papa Aleksandar III. potražio sklonište na Rabu. Tanko i mekano tijesto poput čipke ispunjeno je nadjevom od oguljenih bajama i namirisano limunom, narančom i maraskinom. Recept je stoljećima čuvan i sačuvan do današnjih dana. Istina, radi se bez mjera jer one koje to znaju trebaju osjetiti vlagu u zraku i strukturu brašna. “Ora et labora” poslanje je časnih sestara, a osim što molitvom i radom zagovaraju dobrobit svih nas, pripravljaju nam lijekove i tinkture.

NONICA

Anne Marie Šurlin, Kroz Burak 23, Hvar

Anne Marie je dućan ispunjen brojnim slasticama, marmeladama od naranče, smokve i limuna zatvorila u trenutku najvećeg interesa, ali i dalje priprema kolače za suprugov restoran Macondo. Svakog ljeta od tad, prolazeći kroz Burak nadamo se da se predomislila i da će nas ponovno razveseliti svojim mirisnim i opojnim slasticama, koje mame iz nevelikog prostora u prizemlju gotičke palače.
Hvarski medenjok — medenjak prožet mirisima i sladorom domaćeg meda (i nijednog drugog) s polja lavande i kadulje, začina i aromatičnog bilja Hvara. Robustan na prvi pogled, podatan i mekan u ustima. Svakako ga poslužite s prošekom.

THE CAKE TIME

Marina Brozić, Nenadići, Krk

Teško ćemo do gospođe Marine u Nenadiće u središtu otoka Krka ako smo na brodu, ali tradicionalne krčke Imbriagone i Presanac ili bilo koji njen moderni kolač naći ćemo u restoranu marine Punat.
Odlučite li se napraviti prave krčke Imbriagone, evo recepta: 500 g brašna, 200 g masti, 200 g šećera, 1 jaje, prstohvat soli i 100 ml rakije s aromom anisa.
Sve sastojke zajedno pomiješate, a rakiju dodajte po potrebi. Tijesto mora biti ujednačeno i ne ljepljivo. Razvaljamo ga na debljinu od 15 mm i režemo modlicama. Gornji dio keksa uvaljati u kristal šećer i peći na 180 °C, 8-10 minuta. Hladne kekse spremamo u zatvorene kutije kako bi se mogli duže čuvati i zadržati specifični miris anisa.

CASA DEL PADRONE

Sanela Jurešić, Krk

Krčka kneginja Sanele Jurišić

Glamurozna torta Krčka kneginja inspirirana je vjenčanjem Nikole Frankopana i Dorotee Blagdanske u Vrbničkom polju u 15. stoljeću. Legenda kaže kako su se Frankopani njome htjeli dojmiti bana bosanskog. Možemo samo pretpostaviti koliki trud stoji iza ove bogate čokoladne torte ili torte Krčkog kneza pune bajama sa Medulijera, ružmarina iz krčkih vrtova i meda sa starobaščanskih polja. Danas, zahvaljujući gospođi Saneli svatko od nas može odnijeti dio slatkog kao suvenir s Krka.

Na ustupljenom posuđu na kojem su kolači izgledali veličanstveno zahvaljujemo trgovinama:
PROVIDER SERVICE, https://provider-service.hr/na staklenim stalcima i tanjurima sa zvonom PASABAHCE i NACHTMANN
ZIP TRGOVINA, www.zip-trgovina.hr
na bijelim porculanskim podlošcima Christmas Toys iz serije VILLEROY&BOCH

SNIMIO Mladen Šćerbe