Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Šufigane tikvice

Jagor Čop07.08.2019
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Ljeto je doba od tikvica. Istina žežin od tikvc je u mjesecu srpnju, ali to je nekada tako bilo, a sada tikvice se mogu nabaviti tijekom cijele godine. Ribari i težaci koristili su tikvice za laganu večeru i toliko su uporno iz večere u večeru u tome “uživali“ da su sedmi mjesec u godini pogrdno nazvali tikvor! Uz put, ribari su mjesecu nadijeli taj naziv i jer su u njemu imali mršav ulov, kao što im je bila i mršava večera. Uglavnom su to bile lešo kuhane tikvice s pokojim krumpirom, a ako se našlo još ponešto uz to da bi se mogao popiti žmul bevande bila je to puna šaka brade. Lešo tikvice ostavimo za neku drugu prigodu, a sad ih ipak malo pojačajmo, ali sve u svemu ostat će to svježe, lagano jelo kao stvoreno za vruće ljetne dane. Ovako pripremljene tikvice mogu biti glavno jelo, ali i prilog koji se dobro sljubljuje sa svim mesnim jelima, a bome ni kombinacija s ribom s gradela nije za baciti. Ljetne tikvice (Cucurbita pepo), dakako, ljeti donose plod jer im godi toplina i zahtijevaju obilje vode, ali nikako natopljeno tlo. Tlo mora biti propusno i rahlo. Kako u poljima dalmatinskih otoka ima obilje sunca, a vode uvijek nedostaje, to su tikvice iz ovoga podneblja i iz ove zemlje (crvenice) i te kako ukusne. Nije baš u potpunosti sve razjašnjeno, ali općenito se uzima da su tikvice suptropske biljke i da su kultivirane prije 5000 godina na području Meksika. U Europu su donesene u 16. st. i te prve tikvice su se izgubile iz današnjega uzgoja. (Više pročitajte u Moru.)

spiza1

spiza3

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

MennYacht otvorio urede u marinama Dalmacija i Mandalina

13.05.2025

SP za klasu ILCA 7: Filip Jurišić spreman za najvažniju regatu sezone

11.05.2025

Božidar Vukičević: Foto kroničar jadranskog podmorja  

10.05.2025

Beneteau First 44 Performance: Rasni regatni krstaš

09.05.2025

Članovi UPA Rostrum čiste podmorje ispred plaže Bačvice

09.05.2025

U luci Lovište akcija čišćenja podmorja u spomen na kornjaču Kono

08.05.2025

Mini Globe Race: Samci uživaju u tropskome raju otoka Hiva Oa

07.05.2025

U Biogradu otvorena suha marina Pauman

06.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.