Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Rolada od murine

Jagor Čop07.10.2021
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Rolada od murine

Ono što morate znati, murina je masna riba, a s kožom ćete imati problema ma kako oštar nož bio. Sve polako zamotajte, ne zaboravite da koža ostaje iznutra, i učvrstite čačkalicama.

Kad je Perzej odrubio glavu zastrašujućoj Meduzi, jedna od zmija koje su joj činile bujnu “kosu” otpala je i odjurila u morske dubine sakrivši se među podvodne stijene. Tu je čekala na svoj plijen oko kojega će se uvijati svojim gipkim i sluzavim tijelom te brojnim i oštrim zubima trgati mu komade mesa. Mit koji odbija svaku pomisao o gastronomskom uživanju u nekakvom jelu od ove zmijolike ribe. Mitski postanak ove ribe (postoje i druga mitska rješenja) svojstven je cijelome Sredozemlju pa i njeno ime kod Starih Grka muraina, Latina muraena ili murena vjerojatno potječe od starih mediteranskih naroda o kojima danas tek ponešto naslućujemo, a ostavili su nam ime i strah prema ovoj opskurnoj ribi. Mi je nazivamo murina ili u dijalektu marina i prema njoj se odnosimo kao prema opasnoj, zastrašujućoj i odbojnoj zmiji ljutici. Ipak, ono odbojnoj, sa zadrškom! Koliko god na prvi pogled bila neprivlačna ipak je završavala kao delicija, ali umijeće pripremanja je zahtjevnije, kreativnije i domišljatije nego kod drugih riba. Mala izdužena glava, prijeteći zubi, koža sa žutosmeđim šarama naborana oko vrata kao kakav šal te uvijek u položaju spremna za napad, sigurnije je pobjeći negoli se s njom u boj upustiti. Da je tomu tako potvrđuje i doživljaj kad je murina pogođena hicem iz podvodne puške (nismo se usudili to učiniti zaronivši, već iz broda nagnuvši se preko ruba broda), a digli smo osti svinute “ko sajla”, dakako, bez murine. Stari ribari su pričali da kad bi je pogodili ostima, loveći je pod sviću, u brodu bi se tako uvijala i grizla osti da bi frcale iskre! Bez obzira na sve ove mitove, legende, priče i dogodovštine, ako ste se dokopali koje murine, znajte da to može biti ukusan zalogaj!

klopa3

Ono što morate znati, murina je masna riba, a s kožom ćete imati problema ma kako oštar nož vam bio. Ribari su obično pekli na gradele ili pržili (frigali) u obilato ulja prst debele fete (šnite) murine. U oba slučaja pečenje mora biti hrskavo zlatnožute boje. Rjeđe su je kuhali na brudet, a je li se njena glava koristila za riblju juhu, priznajem nisam probao. Posebni je specijalitet pečena u vlastitoj, prevrnutoj koži što podrazumijeva da je morate oderati, odnosno s nje “svući” kožu kao prevrnutu čarapu. Nakon toga murinu treba vratiti u prevrnutu kožu i tako je peći! (…) Više pročitajte u 262. broju Mora.

Napisao i snimio: Marko Vučetić

klopa2

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

Test Azimut 53 Fly

12.06.2025

Fiumanka 2025. – Više od regate!

11.06.2025

Vrboska – hvarska Mała Venecija

10.06.2025

Tom Cruise kupio Swan 108

10.06.2025

Sušac 100 x 2: Vuleta i Urlić taktičkom bravurom pobijedili na nikad težem Sušcu

09.06.2025

Andreas Müller i Hanjo Runde otkupljuju udjele od ‘Aureliusa’

06.06.2025

Hibridni vaporeto ima motore tvrtke Tema iz Pule

05.06.2025

EP za klasu Optimist: Zlato otišlo u Tursku i Španjolsku

05.06.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.