Autorica vrijedne kuharice, blogerica i gastronovinarka daje nam četiri omiljena recepta za umake za tjesteninu
Srce je ljeta, na brodu smo, opušteni, u modu dolce far niente. Negdje na sidru, čuju se samo Nazorovi cvrčci. Čekajući večer i svježinu koju će možda donijeti, spas od vrućine nalazimo u moru. Moglo bi tako dovijeka – dok tkogod od djece ili gladni muž ne upita kad će objed i podsjeti onu koja drži tri kantuna kuće da je vrijeme da opet potvrdi istinitost te izreke. Šalu na stranu, kuhaju na brodovima podjednako žene i muškarci i nije im lako dok udara zvizdan u potpalublju stati uz brodski štednjak, smisliti i brzo skuhati štogod da se utaži glad i usput bude svima po volji. Svašta se na ona dva plamenika i u pećnici može spremiti, ali pašta je neprikosnoveni šampion brodskih kuhinja. Bili na vlastitoj brodici, obiteljskoj jedrilici ili većem motornjaku u čarteru, svugdje ćemo naći tavu i lonac u kojima možemo skuhati lagano, hranjivo i ukusno jelo.
Ako smo k tomu još imali inspiraciju kupujući na kakvoj uzmorskoj pijaci i ribarnici, sva je prilika da na stol stigne nešto posebno. Nedostaju samo pravi recepti. Njih smo potražili kod naše drage prijateljice Damire Skansi. Autorica vrijedne kuharice, blogerica i gastronovinarka desetljećima je kuhala svome suprugu Peri, djeci i prijateljima na Mirvamiju, obiteljskoj jahtici na kojoj su provodili najveći dio ljeta. U njenim jelima ćutjeli su se tragovi rodne Dalmacije, raznih talijanskih pokrajina i gradova u kojima je provela lijepi dio života, Mediterana kojim je putovala, Slovenije i Kvarnera gdje joj je danas dom. (…) Više pročitajte u 273. broju Mora.
Napisala: Damira Skansi / www.kuzinaspogledom.com
Snimila: Josipa Uzelac