Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Intervju
    • Portreti
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Paradižet

Jagor Čop23.09.2015
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Ako je neko dijete ili odrasli, ne daj Bože, dobio upalu pluća ili plauritu, u život ga je vraćao paradižet! Mladićima je ova ljetna hladna energetska bomba davala polet, zanos i strast u večernjim izlascima kada je strankinjama trebalo pokazati i dokazati šarm i izdržljivost jadranskog „galeba“.
Ovo je slastica koja vraća u djetinjstvo. Pripremale su ga brižne majke svojoj djeci napose onima koji su bili anemični, kojima je trebala snaga i energija da bi se mogli nositi s nedaćama života. Ako je neko dijete u porodici bilo mršavo i slabijega rasta, kao posebni dodatak hrani dobivao bi paradižet! Ako je neko dijete ili odrasli, ne daj Bože, dobio upalu pluća ili plauritu (upalu porebrice), u život ga je vraćao paradižet!
Sam naziv slastice paradižet u dijalektu je iskrivljena talijanska (venecijanska) riječ paradisiaco u značenju – rajski. Prema tome ovo je rajska hrana ili hrana izašla iz raja koja je nekada nemali broj već otpisanih ljudi vratila u život, ovozemaljski raj! U našim kontinentalnim krajevima ta slatka delicija koja dolazi iz austrijske, bečke kuhinje, ima manje rajski naziv šnenokle što dolazi od njemačkog Schneenockerln. A kako i priliči jednoj alpskoj zemlji, delicija je povezana sa snijegom (Schnee – snijeg, Nockerl – valjušak).
Paradižet je i preventivni „lijek“ koji se koristio napose ljeti. Obično je bio okrepa nakon cjelodnevnog kupanja, plivanja i iscrpljujućeg skakanja po valovima. Poslijepodnevna hladna, osvježavajuća slastica koja je vraćala energiju potrošenu u „borbi“ s morem i suncem. Paradižet je vraćao snagu, a tjerao umor i malaksalost i time priječio put bilo kakvoj bolesti.

Paradizet2

PREPORUČAMO

Intervju: Nikola Bašić

More 284

More 283

More 282

More 281

More 280

NAJNOVIJE

Boat Builder Awards 2025 – novo desetljeće, novi poslovni format!

24.06.2025

Bayesian izvučen iz mora kod Sicilije – istraga ulazi u ključnu fazu

23.06.2025

Peter Burling kormilar tima Luna Rossa

21.06.2025

Mumbai – Candela P-12 foiler rješava prometne gužve

20.06.2025

Intervju: Nikola Bašić

19.06.2025

Dan Lenard: Odustati kad treba – to zna pravi pomorac

18.06.2025

Dan Lenard prekinuo jedrenje i pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda

18.06.2025

Sve novo, sve po starom: otvorena benzinska postaja za brodice Hvar

17.06.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.