Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Obnova i izgradnja

Jagor Čop11.10.2022
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Obnova i izgradnja

‘Sjedimo zajedno u konobi i kušajemo lanjsko i preklanjsko, Nepalci ulaze i nose gajbe, muljaju i vrte se po konobi kao da je njihova.’

Naš najmlađi se navio za ručkom, nikako da stane i pusti nas da uživamo u spizi na miru. Šta mislite, pita, koliko je u od ovoga što nam je danas na stolu proizvedeno u našoj domovini? Evo, kumpir, selen i karota su iz Egipta, paprika je iz Sjeverne Makedonije, pome iz Italije, kukumari i tikvice iz Španjolske, a ovo jada što još uvik zovemo mesom je iz Njemačke, a možda i iz Argentine. Sjedimo za stolom iz Ikee, teće i pijati su nam iz Švicarske i Češke, žmuli iz Francuske, a ovaj kauč iz Slovenije. Samo su apartmani naši i samo te pineze sa nikim ne dilimo, što znači da smo jedino uspili stvorit nešto dobro protiv čega se vi najviše bunite.

Ako misliš popravljat te stvari, zašto sam ne posadiš verduru, odgovaramo pitanjem, a zemlje imaš toliko da bi moga i ovce držat i za nas i za druge. Da bi on to od gušta, ali mi nismo dovoljno informirani i ne znamo da danas nema radne snage na otoku, morao bi zaposlit nekoga izvanka, a to bi onda opet bilo kako je već objasnio, polovica bi išla vani, drugima, a nama bi ostalo jedva za živit. Hranili bi tuđince, kaže. A ovako tuđinci hrane tebe, tovare jedan nerazumni, vičemo i dižemo se sa stola, a da nismo završili sa ručkom u kojemu smo mogli guštat kao da ga je naša žena napravila od onoga što je našla u vrtu. A on bi mogao jednu sezonu ić radit na neku od tih plantaža vanka, u neku od zemalja koje je nabrojao, pa da se svi mi doma malo i njegove verdure najedemo. (…) Više pročitajte u 268. broju Mora.

Napisao: Senko Karuza
Ilustrirala: Tisja Kljaković Braić

 

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

Test Azimut 53 Fly

12.06.2025

Fiumanka 2025. – Više od regate!

11.06.2025

Vrboska – hvarska Mała Venecija

10.06.2025

Tom Cruise kupio Swan 108

10.06.2025

Sušac 100 x 2: Vuleta i Urlić taktičkom bravurom pobijedili na nikad težem Sušcu

09.06.2025

Andreas Müller i Hanjo Runde otkupljuju udjele od ‘Aureliusa’

06.06.2025

Hibridni vaporeto ima motore tvrtke Tema iz Pule

05.06.2025

EP za klasu Optimist: Zlato otišlo u Tursku i Španjolsku

05.06.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.