Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Hobotnica

Jagor Čop07.08.2017
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Iako pjesnik pjeva …ostima dobit će po kostima… i neka je nemilosrdno tuku ostima ipak ne može dobiti po kostima, jer kostiju nema. To što nema kostiju učinilo ju je poželjnom lovinom i od nje se spravljaju mnoga jela koja još kulinarski nisu u potpunosti zaokružena, točno definirana nego u pravilu može ovako, a može i onako! Jela su još u razvoju, a dok se u potpunosti profiliraju moguće više neće biti osnovnog sastojka, hobotnice! Nekada se hobotnica nije s oduševljenjem dočekivala u ribarskome brodu bilo da se zaplela u mrežu, uhvatila na udicu tunje ili parangala, bilo da je zašla u vršu. Ribari bi je ubili, objesili je na forkoc (venecijanski forcola – rašljasti nosač za vesla na strani broda) ili palac (drveni oslonac za veslo u obliku dlana i uzdignutog palca) levuta ili gajete ili, a ako je brod imao jarbol objesili bi je u pô jarbola (tako je nastala sušena hobotnica) sve u namjeri pokazati hobotnicu kao trofej i ništa više od toga. U ribarskoj kuhinji hobotnica je bila nedefinirano jelo za koje je trebalo uložiti previše truda i energije (goriva), a za uzvrat se dobivalo nešto žilavo, odnosno jelo za kojim i nije trebalo ludovati. Da bi se hobotnicu uopće krenulo pripremati trebalo ju je prvo dobro drvenim batom tuči. Neki su to radili oblim kamenom sa žala, oblutkom, a neki bi širokim zamahom ruke tresnuli njome o stijenu. Dakako, što su je više tukli to je učinak bio bolji, bila je mekša ili bi se gladnima to činilo! Ako se kuhala u vodi svatko je imao neku tajnu kako postići zadovoljavajuću mekoću. Neki su u vodu stavljali kapulu, neki krumpir, a neki pluteni čep, neki kamen iz mora i sl. ali pomoći nije bilo. Hobotnicu je trebalo kuhati i kuhati i kuhati… a rezultat kakav bude!

marko_hrana2

marko_hrana3

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

SP za klasu ILCA 7: Filip Jurišić spreman za najvažniju regatu sezone

11.05.2025

Božidar Vukičević: Foto kroničar jadranskog podmorja  

10.05.2025

Beneteau First 44 Performance: Rasni regatni krstaš

09.05.2025

Članovi UPA Rostrum čiste podmorje ispred plaže Bačvice

09.05.2025

U luci Lovište akcija čišćenja podmorja u spomen na kornjaču Kono

08.05.2025

Mini Globe Race: Samci uživaju u tropskome raju otoka Hiva Oa

07.05.2025

U Biogradu otvorena suha marina Pauman

06.05.2025

Počelo izvlačenje 56-metarske jahte Bayesian potonule kod Palerma

06.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.