Na ruti piruna 2017.
Dragi poklonici dobre spize, već šesnaestu godinu na svim restoranima, konobama i slastičarnicama u kojima vam preporučujemo da posebno fino blagujete stoje naljepnice — Gustozi đir. Oni najbolji dobili su ih za svaku od tih godina i s ponosom ih ističu.
Više od dvadeset i dvije godine na stranicama More magazina, vodeće hrvatske nautičke revije čija redakcija priređuje i ovu brošuru, sustavno pratimo što se događa s uzmorskim ugostiteljstvom, a već šesnaestu godinu za redom one betule u kojima se posebno dobro jede označavamo naljepnicom Gustozog đira. Taj naš gurmanski đir nastavak je rubrike A la carte (iz koje je proizašla knjiga Gustoza đita, dosad izdana u čak tri izdanja na hrvatskom te po jedno na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku). U njoj smo na pregledan način predstavili naše favorite, glavne karakteristike njihove kuhinje i funkcioniranja restorana, te otisnuli sve relevantne podatke da ih se lako pronađe i do njih doplovi.
Kao i do sada, nakana nam je uputiti vas na mjesta delicioze spize kako bismo s vama podijelili užitak blagovanja uz more. U Gustozom điru — to se od početka zna i kriteriji su strogi — nalaze se restorani i konobe u kojima jela spravljaju naši vrhunski kulinarski favoriti, od kojih neki nose i titulu natkoga. Prije nekoliko godina u naš izbor uključili smo i restorane u marinama jer se i među njima nalaze neki koji zaslužuju našu pažnju.
Naljepnice koje ćemo podijeliti za 2017. godinu sa stiliziranom ribom kovačem (šampjerom) na mjestima naše preporuke ove je godine zaslužilo 56 koga, odnosno gazda. Oni restorani koji su od prvog dana u našem odabiru, okitili su se već sa šesnaest naljepnica. Oni restorani koji na početku sljedećeg ljeta neće imati novu, roza naljepnicu nisu više u našem điru.
Mi se u Moru sustavno trudimo pronaći i predložiti vam za blagovanje one restorane koji su sasvim u dosluhu s pojmom – ugostiti. Ključ naše “kritike” restorana je u tajnosti. Onaj tko se pojavljuje u medijima, čiji je lik na televizijskim ekranima i slika gotovo svakodnevno u novinama, ne može biti meritorni prosuditelj. Ta, svaki ih gazda odmah prepozna i naravno da se itekako potrudi oko njih. Mi, koliko možemo, radimo sekreto i ne odustajemo od tog principa. I dosad smo dolazili, a i ubuduće ćemo dolaziti u restoran, pojesti, platiti i otići, i to ne jedanput. Sud o restoranu, bilo pozitivan, bilo negativan, ne može se steći od prve. Zato restorane o kojima pišemo posjećujemo barem dva, pa i tri puta prije nego što o njima objavimo sud, a puno nam pomažete i vi, naši istomišljenici koji ste nam počesto putokaz i korektiv u prosudbi.
Od vas u mnogim mailovima i pismima saznajemo ono što više sami ne možemo saznati. Upravo vaše kritike i primjedbe o nekom ugostitelju uzimamo kao najvažnije pri konačnoj odluci da neki od restorana uvrstimo na našu listu najboljih, odnosno maknemo s nje.
Zato, ako blagujete u našem điru, i ove vas godine molimo da nam javite kakav je dojam na vaše nepce ostavila spiza, kako ste ukupno zadovoljni ambijentom, poslugom, cijenama itd. u predloženim restoranima, gostionicama i konobama, ali i da nam prijavite svoja gurmanska otkrića. Na našim web stranicama kod svakog restorana pruža vam se mogućnost komentiranja. Razumljivo, ukoliko se prethodno predstavite imenom i prezimenom, e-mail adresom i navedete državu u kojoj živite. Vaše komentare uzet ćemo u obzir kod odabira novih restorana i svakogodišnjeg ocjenjivanja onih koji su u našem Gustozom điru. One karakteristične objavit ćemo na našem webu.
U slast vam plovidba!