Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Cipoli za šumarice

Jagor Čop09.06.2021
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Cipoli za šumarice

Zahtjevna prirodoslovna potraga urodila je konkretnim rezultatom, friško ulovljenim ciplima. Maslinovo ulje, za prste oblizat, salata, blitva, krumpir i vino — sve iz pelješkoga vrta i vinograda.

I znanstvenici moraju jesti! Zar ne? A ovoga puta nakon cjelodnevnog obavljenog posla za okrjepu dobili su cipole. Naime, ekipa šumara svoj je bazni logor postavila na Pelješcu, na Malom moru. Najobimniji posao, a ujedno i najudaljenije mjesto gdje su trebali obaviti istraživanja bio je Lokrum. Tako je veći dio grupe koju su sačinjavale većinom buduće šumarice, Ana, Mia i Veronika, pod budnim okom profesora otišao na Lokrum u potragu za prirodoslovnim šumskim izazovima, a manji dio grupe uputio se u manje znanstvenu ali jednako zahtjevnu potragu, također iz prirodoslovlja.

Potraga je i urodila konkretnim rezultatom, friško ulovljenim ciplima ili, kako ih na Pelješcu nazivaju, cipoli. Za tren oka bili su očišćeni i oprani u moru. Ne zaboravite, ciplima treba očistiti, bolje rečeno ostrugati, crnu opnu kojom je obložena trbušna šupljina. Dakako, tada ostružite i zgrušanu krv uz kralježnicu. Da bi sve bilo kako Bog zapovijeda, nije nam bilo teško nabaviti stonsku sol.

Ova sol, s iskonskim mirisom mora, može se nabaviti samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i to ne u svakoj trgovini. Prijatelji domaćini, Marijana i Ivo, također šumari, pobrinuli su se da i ostale namirnice budu pelješki proizvodi. Maslinovo ulje, za prste oblizat, iz njihovog je maslinika. Salata, blitva i krumpir iz njihovog su vrta. I dakako, pelješko crno vino iz njihovog vinograda. Jedini uljez iz dalekoga svijeta ali nezaobilazan u ovakvim slučajevima bio je papar. (…) Više pročitajte u 260. broju Mora.

marko1

marko2

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

Rambo Amadeus pobijedio na regati Jedra Jadrana

23.05.2025

U Portorožu je započeo sajam Internautica

22.05.2025

Marina Kaštela: grade se dva gata za velike jahte

22.05.2025

Druga konferencija Women in Nautica ove godine na Metstradeu 

21.05.2025

Piero Formenti izabran za predsjednika talijanske Confindustria Nautica

20.05.2025

Kako se definira pripadak kod sidrenja velikih jahti

19.05.2025

Hanse Yacht u završnoj fazi prodaje

19.05.2025

SP za klase ILCA 6 i ILCA 7: Kontides osvojio srebro u Kini

19.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.