Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Časna riječ

Jagor Čop03.12.2021
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Časna riječ

U DeListešu je kao da si došao kod Zdravka doma gdje kužinava s ekipom. Gori vatra, on kuha, svi su dobre volje i pomalo pomažu, jedan guli kapulu, drugi čisti ribu

Zdravko mi je dao časnu riječ da se neće pretvorit u nešto drugo, industriju koja izbacuje hranu za grupe — kaže mi teta Mare, Mirjana Erceg, novinarka u penziji dok sjedimo za jednim od dva stolića stisnuti uz kameni zid ispred restorana DeListeš, niti dvadeset metara od splitske peškarije. “Oni su pristojni ljudi, pravi Dalmatinci i ovo je pravi dalmatinski, domaći đir, ne za tajkune nego za običan svijet. I zato tu slatko nešto pojedem gotovo svaki dan.” Okarakterizirala ih je kirurški precizno, vidi se da su iza nje četiri desetljeća novinarska, a meni sad ostaje ispričati zašto smo se ovdje našli i tko su ti pristojni ljudi.

alla2

DeListeš je restoran sa četiri stola, uz ona dva minijaturna na ulici tu su još dva malo veća unutra u lokalu s otvorenom kuhinjom. Da se ne znam kako stisnu jedan uz drugoga, kad ova nesretna korona prođe, nema šanse da odjedanput ugoste više od dvadeset ljudi. Zapravo neće ih samo ugostiti, učinit će da su kao doma ili kod prijatelja, tako će ih poslužiti i tako će im kuhati makar će za sebe reći da se radi o tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji na moderan način. I to sve u šest jela ispisanih rukom na jelovniku, listu istrgnutom iz bilježnice na kojem se na vrhu koči natpis cash only, a na dnu lozinka wi-fija. Rijetka su ptica u našem pomodnom ugostiteljskom jatu koje najčešće stremi zaradi pod svaku cijenu, usput zaboravljajući tko smo i što smo jeli doma kad smo mi ili naši stari bili mali. E baš zato što to Zdravko Listeš nije zaboravio čekamo lagani ručak i ćakulu koju s takvim tipom niti slučajno ne bismo propustili. (…) Više pročitajte u 263. broju Mora.

Piše: Braslav Karlić
Foto: Mladen Šćerbe

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

U Portorožu je započeo sajam Internautica

22.05.2025

Marina Kaštela: grade se dva gata za velike jahte

22.05.2025

Druga konferencija Women in Nautica ove godine na Metstradeu 

21.05.2025

Piero Formenti izabran za predsjednika talijanske Confindustria Nautica

20.05.2025

Kako se definira pripadak kod sidrenja velikih jahti

19.05.2025

Hanse Yacht u završnoj fazi prodaje

19.05.2025

SP za klase ILCA 6 i ILCA 7: Kontides osvojio srebro u Kini

19.05.2025

Kiwiji predstavili jedriličarski tim za America’s Cup

18.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.