Close Menu
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
  • PRETPLATA
  • SHOP
Facebook Instagram
More magazinMore magazin
  • Nautika
  • Sport
    • Regate
    • Ribolov
    • Avanture
  • Brodovi
    • Testovi
    • Brodice
    • Jahte
    • Jedrilice
    • Motori
    • Oprema
  • Plovidba
    • Otoci
    • Mjesta
    • Sidrišta
  • Spiza
    • Restorani
    • Slastičarnice
    • Recepti
    • Vinari
  • MAGAZIN
    • Digitalna izdanja
    • Sailing in Croatia
Facebook Instagram
PRETPLATA Shop
More magazinMore magazin

Brujet i rižot

Jagor Čop14.12.2016
Facebook Twitter Pinterest WhatsApp Email

Kad se u ribarskoj kuhinji kuhao brujet od svakega dneva to je bilo jelo koje se kuhalo brzo i jednostavno. Koristile su se uglavnom sitne ribe, one koje nisu mogle na tržište (peškariju) pa čak i komadi neke bolje ribe koju su predatori načeli već u mreži. To je bila doslovno mješavina svega i svačega. Ali za divno čudo ukusna! Kuhali su se i jednovrsni brujeti kao od sardela (vidi More travanj-svibanj 2015. ) ili od bateja (bukvina), crneja, škarpuna, ugora i sl. i to onda kad se htjelo zadovoljiti nečiju trenutnu kulinarsku želju ili bonkulovičevski prohtjev. Uz ovakve brujete obvezna je bila svjetovna, siromaška pulenta (pura). A kad je trebalo skuhati reprezentativni brujet, kad je trebalo učinit figuru, kad se trebalo pokazati i kao umješan ribar i kao darežljiv domaćin, kad je brujet trebalo iznijeti na stol pred uvaženog gosta, e to je bila druga priča!

Za brujet od prezence od ribarskog ulova biralo se ono najbolje. Biralo se ono što će zadiviti i kao lovina i posebno kao jelo za kojim će se oblizat prste. Riba je birana tako da učini jelo već na prvi pogled nepcu podatnim, primamljivim, poželjnim i neodoljivim. To je morao biti brujet kojim će se i ubuduće domaćin moći u svakoj prilici pohvaliti, a ugošćeni uglednik pričati čega je sve u brujetu bilo i čime se osladio.

dscn3562

PREPORUČAMO

More 283

More 282

More 281

More 280

Multimedijalno More u digitalnoj aplikaciji!

More 279

NAJNOVIJE

SP za klasu ILCA 7: Filip Jurišić spreman za najvažniju regatu sezone

11.05.2025

Božidar Vukičević: Foto kroničar jadranskog podmorja  

10.05.2025

Beneteau First 44 Performance: Rasni regatni krstaš

09.05.2025

Članovi UPA Rostrum čiste podmorje ispred plaže Bačvice

09.05.2025

U luci Lovište akcija čišćenja podmorja u spomen na kornjaču Kono

08.05.2025

Mini Globe Race: Samci uživaju u tropskome raju otoka Hiva Oa

07.05.2025

U Biogradu otvorena suha marina Pauman

06.05.2025

Počelo izvlačenje 56-metarske jahte Bayesian potonule kod Palerma

06.05.2025

Neprijeporni autoritet u jedinstvenom nautičkom okruženju istočne Jadranske obale. U stotinama vrhunskih reportaža, intervjua i testova promovira i potiče istinske jadranske vrijednosti. Otkriva nepoznato, potvrđuje poznata mjesta, ljude i običaje, podiže interes za plovidbom, brodovima i opremom. Urednici i fotografi žive i razumiju more. Iz Mora su izrasli peljari, nautički vodiči, knjige, čitave biblioteke namijenjene stranim nautičarima kao i godišnjak SAILING IN CROATIA

Facebook Instagram
  • Pretplata
  • Impressum
  • Kontakt
  • EU Projekti
  • Sailing in Croatia
© 2025 Morski vodiči

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.